Ciasto owocowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2721
Składniki:
- Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka
- Wierzch ciasta:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 kisiel (lepsza kolorystyka jest z kisielu)
- owoce sezonowe (około 1 kg)
Opis przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 nierówne kule i dać do zamrażarki co najmniej na 2 godz. W między czasie przygotować owoce. Jeżeli są to jabłka to obrać i pokroić na ósemki, śliwki przepołowić, wyjąć pestki itd. Foremkę wysmarować tłuszczem wysypać tartą bułką. Większą kulę potrzeć na spód blaszki, na to dać owoce. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kisiel. Następnie rozprowadzić tą masę na owocach, na to potrzeć mniejszą kulę. Piec w piekarniku nagrzanym 180 stopni około 40 min. Ciasto musi być lekko brązowe. Sprawdzić patyczkiem. Smacznego.
Komentarze (0)