Ciasto owocowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 2721

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • Wierzch ciasta:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 kisiel (lepsza kolorystyka jest z kisielu)
  • owoce sezonowe (około 1 kg)

Opis przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 nierówne kule i dać do zamrażarki co najmniej na 2 godz. W między czasie przygotować owoce. Jeżeli są to jabłka to obrać i pokroić na ósemki, śliwki przepołowić, wyjąć pestki itd. Foremkę wysmarować tłuszczem wysypać tartą bułką. Większą kulę potrzeć na spód blaszki, na to dać owoce. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kisiel. Następnie rozprowadzić tą masę na owocach, na to potrzeć mniejszą kulę. Piec w piekarniku nagrzanym 180 stopni około 40 min. Ciasto musi być lekko brązowe. Sprawdzić patyczkiem. Smacznego.

Autor: irena

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów