Ciastka zimowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 746
Ciastka zimowe
fot. steph.clifford / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g lukru fioletowego
  • 200 g lukru pomarańczowego
  • 200 g białego lukru
  • 200 g czarnego lukru
  • 200 g niebieskiego lukru
  • 150 g cukru waniliowego
  • 1 l wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 400 g maki pszennej
  • 300 g miękkiego masła
  • 250 g cukru

Opis przygotowania:

Przygotować cisto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie foremkami wyciąć w nim odpowiednie kształty. Wycięte ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec na rumiany kolor, po czym upieczone wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Wszystkie kolorowe lukry razem z torebkami zanurzyć we wrzącej wodzie i trzymać je przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z wody i udekorować nimi upieczone wcześniej ciastka. Całość posypać cukrem waniliowym i pozostawić do zastygnięcia lukru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów