Ciastka zimowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1003
Składniki:
- 200 g lukru fioletowego
- 200 g lukru pomarańczowego
- 200 g białego lukru
- 200 g czarnego lukru
- 200 g niebieskiego lukru
- 150 g cukru waniliowego
- 1 l wrzącej wody
- Ciasto:
- 400 g maki pszennej
- 300 g miękkiego masła
- 250 g cukru
Opis przygotowania:
Przygotować cisto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie foremkami wyciąć w nim odpowiednie kształty. Wycięte ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec na rumiany kolor, po czym upieczone wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Wszystkie kolorowe lukry razem z torebkami zanurzyć we wrzącej wodzie i trzymać je przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z wody i udekorować nimi upieczone wcześniej ciastka. Całość posypać cukrem waniliowym i pozostawić do zastygnięcia lukru.
Komentarze (0)