Ciastka tęczowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1681
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 5 jaj
- 3 krople czerwonego barwnika spożywczego
- 3 krople pomarańczowego barwnika spożywczego
- 3 krople żółtego barwnika spożywczego
- 3 krople zielonego barwnika spożywczego
- 3 krople fioletowego barwnika spożywczego
- 3 krople niebieskiego barwnika spożywczego
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- Krem:
- 300 ml dobrze schłodzonego mleka
- 150 g kremu ajerkoniakowego Dr. Oetker
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do ubitej piany wlać roztarte żółtka z cukrem, wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, podzielić ją na 6 części i do każdej z nich wlać osobno po 3 krople barwnika spożywczego. Wszystkie składniki z barwnikami ponownie zmiksować mikserem, ale każdy z nich osobno i przełożyć je na osobne papiery do pieczenia.
Następnie całość zawinąć w rulony, wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przełożyć na blachę do pieczenia, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec. Upieczenie się sprawdzać patyczkiem, jeżeli ciasto do niego się przylepia to należy piec dalej, a jeżeli patyczek będzie suchy to ciasto jest upieczone. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z papieru i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Plastry ułożyć w tęczę.
Przygotować krem: do miski wlać schłodzone mleko, wsypać do tego krem ajerkoniakowy i miksować mikserem na dużych obrotach przez 3 minuty, po czym nałożyć go łyżką na przygotowane wcześniej plastry z ciasta. Na krem nałożyć kolejne plastry z ciasta.
Całość włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Następnie całość zawinąć w rulony, wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przełożyć na blachę do pieczenia, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec. Upieczenie się sprawdzać patyczkiem, jeżeli ciasto do niego się przylepia to należy piec dalej, a jeżeli patyczek będzie suchy to ciasto jest upieczone. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z papieru i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Plastry ułożyć w tęczę.
Przygotować krem: do miski wlać schłodzone mleko, wsypać do tego krem ajerkoniakowy i miksować mikserem na dużych obrotach przez 3 minuty, po czym nałożyć go łyżką na przygotowane wcześniej plastry z ciasta. Na krem nałożyć kolejne plastry z ciasta.
Całość włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Komentarze (0)