Bezy ze śmietana i figami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1311
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 dojrzale figi
- 1 łyżka cukru pudru
- Bezy:
- 4 białka jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Figi umyć, osączyć z wody i pokroić w ćwiartki. Przygotować bezy: białka jaj przełożyć do miski, zasypać je cukrem pudrem, wlać do tego ekstrakt waniliowy i razem zmiksować mikserem na sztywną pianę. Zmiksowane składniki przełożyć do szprycy i wycisnąć równymi porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim składniki do ostygnięcia. Następnie wyciągnąć je z piekarnika i przełożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a ubitą nałożyć na bezy na talerzu. Wszystko udekorować pokrojonymi figami.
Komentarze (0)