Babka ryżowa z groszkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1614
Babka ryżowa z groszkiem
fot. JoChoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na 1 babkę:
  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 3 szklanki kleistego ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Opis przygotowania:

Zielony groszek osączyć z zalewy i zmiksować na jednolitą masę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać ze zmiksowanym groszkiem. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 6 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować Formę do pieczenia wysmarować masłem. Do wysmarowanej formy włożyć 1 szklankę ugotowanego ryżu i dokładnie docisnąć łyżką do formy. Dwie szklanki pozostałego ryżu zmiksować z wcześniej zmiksowanym zielonym groszkiem, aby powstała jednolita masa. Nałożyć ją na ryż w formie do pieczenia i również dokładnie docisnąć łyżka. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec przez 15 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów