Babka ryżowa z groszkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1775
Składniki:
- Na 1 babkę:
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 3 szklanki kleistego ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
Opis przygotowania:
Zielony groszek osączyć z zalewy i zmiksować na jednolitą masę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać ze zmiksowanym groszkiem. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 6 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować Formę do pieczenia wysmarować masłem. Do wysmarowanej formy włożyć 1 szklankę ugotowanego ryżu i dokładnie docisnąć łyżką do formy. Dwie szklanki pozostałego ryżu zmiksować z wcześniej zmiksowanym zielonym groszkiem, aby powstała jednolita masa. Nałożyć ją na ryż w formie do pieczenia i również dokładnie docisnąć łyżka. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec przez 15 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić
Komentarze (0)