Drzewo oliwne zawsze było symbolem długowieczności ze względu na fakt, że może osiągnąć wiek nawet kilkuset lat, ale także dlatego, że ludzie żyjący w cieniu tego drzewa mogą sięgnąć po oliwkę dla swoich dorosłych prawnuków. Ludność zamieszkująca tereny basenu Morza Śródziemnomorskiego nie tylko cieszy się bowiem dobrym słońcem, ale i dobrym życiem, które wzmacniane jest od wewnątrz i zewnątrz owocami z tego drzewa życia. Zebrane oliwki, które w ciągu roku czterokrotnie zmieniają swój kolor, służyły więc nie tylko bogom, ale także śmiertelnikom, którzy mogli stać się im podobni. Wykonywana z nich oliwa pozwalała przy tym na balsamowanie ciała, ale także na oświetlenie domu. Oliwę z oliwek Homer uważał za „złoty płyn”.
SMAK OLIWEK. Zmienia się w zależności od pory roku. Niedojrzałe oliwki są zielone, na jesień uzyskują barwę soczyście zielonej. W grudniu stają się żółte lub brązowe, by w lutym przybrać kolor ciemno-czarnej. Jest wtedy najbardziej dojrzała. Smak oliwy z oliwek zależny jest od położenia ogrodu oliwnego, który podlega uprawie, rodzaju podłoża, w jakim rośnie oraz klimatu, a także sposobu zbierania oliwek.
DWUNASTA OLIWKA. Grecy powiadają, że należy zjeść jedenaście oliwek, żeby poczuć ich smak. Niezależnie więc od tego, jakiego nasycenia jest oliwka, dopiero dwunasta przynosi prawdę o jej smaku.
ZBIORY. Zaledwie 10% oliwek jest przeznaczonych do zjedzenia. Resztę przekazuje się na wyroby oliwne oraz kosmetyczne.Oliwki zbierane są ręcznie, ze względu na ich delikatność, dlatego też najlepszą oliwę z oliwek otrzymuje się w dniu, w którym oliwki zebrano.
TRADYCJA. W kuchni Polskiej oliwki wykorzystuje się już od 300 lat.
ILOŚĆ OLIWEK W OLIWIE. Na jeden litr oliwy przypada 5 kg oliwek.
TEMPERATURA SPALANIA. Oliwa spala się dopiero w temperaturze 210 stopni Celsjusza, a w związku z tym jest zdrowsza niż inne oleje.
KONTAKT ZE SKÓRĄ. Oliwa z oliwek wspaniale odwilża i natłuszcza skórę. Ale działa także leczniczo w stanach suchości skóry, podrażnienia, zaczerwienienia, alergii itp.
WPŁYW NA SERCE. Oliwa z oliwek obniża ciśnienie krwi, a przy tym pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu ciśnienia tętniczego.
SPOŻYWANIE. Statystycznie Grek spożywa w ciągu roku ok. 25 litrów oliwy z oliwek, natomiast Polak litr.
EXTRA VIRGIN. Jest najwyżej cenioną oliwą z oliwek, która pochodzi z pierwszego tłoczenia. Dzięki temu zawiera największą ilość składników odżywczych. Kupując oliwę z oliwek musimy zwrócić uwagę na jej smak, w którym powinny przebijać się oliwki oraz lekki posmak jabłka. Metaliczny smak oraz mętny osad na dnie wskazuje na to, że oliwa jest stęchła.
Komentarze (0)