Tajemniczy goździk

Oceń:
(0 głosów)
Tajemniczy goździk

Goździk jest stałym bywalcem w każdej polskiej kuchni. Dzięki swoim specyficznym właściwościom już dawno osiągnął miano przyprawy, która emanuje tajemniczością, a także aromatem. Jego zapach i smak jest wykorzystywany w bardzo wielu dziedzinach. Na szczególne zainteresowanie zasługuje jego druga – lecznicza strona, której właściwości mają nawet działanie antynowotworowe. Do dzisiaj mnożą się sposoby na wykorzystanie goździka w kuchni, a co za tym idzie bardzo wiele wyrobów bazuje na jego trudnych do ujarzmienia aspektach.

Swoją nazwę, nasz bohater, odziedziczył dzięki wyglądowi, który przypomina małe gwoździki. Jako przyprawa jest wykorzystywany dopiero w formie ususzonych pączków, aby jednak do tego doszło, trzeba w odpowiednim momencie (kiedy kwiaty zaczynają kwitnąć i różowieć) je zebrać. Jego popularność zaczęła się bardzo wcześnie, bo już w starożytnych Chinach III wieku p.n.e. W tamtych czasach cesarz chiński wymagał, aby każdy kto się do niego zwraca, przeżuł parę sztuk. Wpływ na nasz oddech jest w stanie przełamać nawet zapach po zjedzeniu czosnku. Goździk został wspomniany także w dziennikach słynnego podróżnika Marco Polo. Dzisiaj najwięcej upraw goździków można spotkać na wyspie Pemba w Tanzanii, która niemalże cała pokryta jest plantacją goździka, a także w Indonezji i Sri Lance.

Przyprawa w zmielonej formie jest najczęściej kojarzona z piernikami czy ciastami korzennymi, ale to nie jedyne jej użycie w cukiernictwie. Nadaje specyficznego charakteru masom, nadzieniom, kompotom oraz kremom. Jednak swój prawdziwy koncert gra w towarzystwie mięs, pasztetów, a szczególnie marynat i sosów. Francja słynie z wbijania goździka do cebuli i na tej podstawie robienia rosołu. Doskonale komponuje się z jabłkami i liściem laurowym. Jest także używana do doprawiania likierów, win, jego cebulki wbija się w mięsa przeznaczone do wędzenia. Goździki są również składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, np. popularnego Curry. W niektórych częściach świata używa się go jako dodatek do popularnych afrodyzjaków. Jego szczególny smak upodobali sobie najbardziej hindusi, którzy z powodzeniem używają jego obu formy do niemalże każdego dania. My w Naszych kuchniach musimy uważać, aby nie przedobrzyć, gdyż jego intensywny aromat może nam zabić całe danie.

Tajemnicza forma goździków łączy się z ich leczniczym charakterem, a co za tym idzie z jego składem. Przyprawa posiada w sobie największą ilość olejku lotnego, a także różnych związków, które do dzisiaj wykorzystuje się w stomatologii. Zielarze szczególnie polecają go na bóle zębów oraz na problemy trawienne. Działają kojąco na wrzody żołądka, wymioty, wzdęcia i naturalnie stymulują układ trawienny. W zawartości tego specyfiku znajduje się też związek, który odpowiada za zapobieganie w uszkadzaniu komórek, a co za tym idzie – naturalnie chroni przed nowotworem. Szeroko się je stosuje w walce z pasożytami zamieszkującymi nasze jelita, a także z grzybami czy innymi bakteriami. Działa osłonowo na nasze przewody pokarmowe.

Trzeba pamiętać o szerokiej gamie zastosowań Goździków w smakołykach tworzonych w naszym domu, ale także o tym, że po posiłku, dla zdrowotności, można przegryźć parę sztuk, aby dodatkowo wspomóc nas organizm w trawieniu i wyczyścić go ze zbędnych toksyn.

Autor: Dante

Komentarze (0)

Inne artykuły

Czy wątróbka leży nam na wątrobie?

Wątróbka zawiera wiele składników mineralnych, w tym szczególnie dobrze przyswajalne żelazo, cynk i miedź. Jest źródłem takich witamin jak A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Już 100 g wątróbki zawiera znaczną część dziennej dawki...

Czytaj dalej

Produkty, które wzmacniają odporność

Dzisiejsze powietrze, klimat i środowisko nie zapewniają nam zbyt wysokiej odporności. Coraz więcej ludzi zapada na meteoropatię, czyli wrażliwość na zmiany warunków atmosferycznych. Łatwo narażamy nasz organizm na osłabienie, co przyczynia się do powstawania niechcianych...

Czytaj dalej

Jak dobrze wybrać wodę mineralną?

Woda jest niezbędnym elementem naszego pożywienia. Bierze udział w fundamentalnych funkcjach organizmiu człowieka, tj: transportuje składniki odżywcze do tkanek i komórek, uproszcza wydalanie toksycznych produktów przemiany materii, wspiera metabolizm organizmu, pozwala regulować temperaturę ciała, skurcze...

Czytaj dalej
Więcej artykułów