Soki, nektary, napoje - czym się różnią i co warto pić?

Oceń:
(0 głosów)
Soki, nektary, napoje - czym się różnią i co warto pić?
fot. tycoon101 / photodune.net

Woda jest źródłem życia, jest niezbędnym składnikiem w naszym odżywianiu. Często sięgamy po inne płyny jak np. soki, napoje czy nektary - niestety nie możemy tych wyrażeń stosować alternatywnie, gdyż każdy ten produkt oznacza coś zupełnie innego. Wszystkie różnią się składem, właściwościami, składnikami odżywczymi i konserwującymi. Niejednokrotnie myśląc, że świadomie dostarczamy naszemu organizmowi zdrową porcję owoców i warzyw czynimy duży błąd. Musimy właśnie tę świadomość rozbudzić i otworzyć się na nowe fakty w tym temacie.

Napoje

Niewątpliwie z trzech prezentowanych w artykule produktów te są najgorsze i nie powinniśmy po nie sięgać, a jeśli już to jak najrzadziej. Zawartość owoców występująca w takich napojach jest znikoma albo żadna. Tak, żadna – bo poczynając od popularnych gazowanych napojów, poprzez butelkowane herbaty, a kończąc na wodzie smakowej nie znajdziemy na etykiecie dodatku owoców czy soku owocowego (bo 0,1% ekstraktu z soku zagęszczonego to chyba wynik o którym nie warto wspominać - jest to fakt mydlący oczy). Co do wody smakowej – niewielu wie, że to napój, a tak właśnie napisane jest na etykiecie. Smak wody nie jest uwarunkowany dodatkiem soku owocowego a kwasem czy aromatem, a poza faktyczną wodą znajdziemy w niej mnóstwo cukru, konserwantów i kalorii...

Dostępne w sklepach napoje owocowe mają maksymalnie 25% zawartości soku w swym składzie, przy czym najczęściej jest to kilka procent. Reszta składników to przysłowiowa Tablica Mendelejewa – barwniki, słodziki, słodziki, słodziki, konserwanty, aromaty i wrogie dodatki chemiczne. Częste picie napojów może prowadzić do:

  • cukrzycy,
  • nadwagi i otyłości,
  • nadpobudliwości,
  • chorób serca, wątroby,
  • osłabienia zębów i kości,
  • nowotworów,
  • przedwczesnego dojrzewania, porodu, starzenia się,
  • zaburzeń psychosomatycznych, lęków i bezsenności,
  • osłabienia systemu odpornościowego,
  • uzależnienia od cukru.

Niestety ciężko znaleźć plusy picia napojów. Warto zamienić je na coś bardziej wartościowego, a przede wszystkim nie zawierającego całej tej szkodliwej chemii.

Nektary

Są to produkty występujące pomiędzy napojami a sokami. Gdy mamy możliwość selekcji napój – nektar, wybierzmy nektar, bo w przeciwieństwie do tego pierwszego nie zawiera on barwników i sztucznych konserwantów. Są to tak naprawdę soki rozcieńczone wodą. Szkoda, że jednak zawierają dodatki cukru lub miodu i mogą być dodatkowo dokwaszane i zagęszczane. Zawartość owoców w nektarach waha się pomiędzy 25-100%.

Sama nazwa „nektar” kojarzy się z napojem bogów, choć jeśli już sięgać po coś boskiego to na pewno po sok.

Soki

Generalnie soki uważane są za zdrowe, pełnowartościowe produkty. Zgadza się, o ile są to "prawdziwe" soki, czyli takie bez zbędnych ulepszaczy. Najwspanialszy sok powstanie, kiedy wrzucimy owoce i warzywa do wyciskarki czy sokowirówki i sami zrobimy ulubiony, pożywny płyn. Mamy wtedy 100% pewności co pijemy i możemy ze spokojem potraktować szklankę takiego soku jako jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw jednokrotnie ciesząc się naprawdę zdrową, dietetyczną, pełną witamin i minerałów mieszanką. Nie zawsze jednak mamy możliwość skomponowania własnego soku, sięgamy wtedy po ten ze sklepowej półki. Oto kilka podstawowych kwestii, którymi należy się sugerować przy wyborze soku:

  • nie należy sugerować się opakowaniem, na którym narysowane są owoce – to nie świadczy o składzie zawartości kartonu/butelki,
  • zawsze trzeba przeczytać skład, gdyż prawdziwy sok to 100% owoców i warzyw, ewentualnie z dodatkiem witamin, uważajmy więc na sformułowania na etykietach typu „100% smaku”, które starają się wprowadzić nas w błąd,
  • na etykiecie soku NIE doszukamy się sztucznych barwników, konserwantów, aromatów i cukrów (jedynie cukry występujące naturalnie w owocach – i taka informacja powinna być zawarta),
  • warto kupować soki świeżo wyciskane, jednodniowe, nie są one pasteryzowane (utrwalane termicznie), więc zawierają większą ilość witamin i składników bioaktywnych, które w przypadku soków długoterminowych ulegają rozkładowi poprzez wysoka temperaturę powstałą w procesie pasteryzacji.

Dbajmy o siebie i wybierajmy produkty pełnowartościowe. Prawdziwe soki są wielce zdrowe i potrzebne dla naszego organizmu. Nie tylko gaszą pragnienie, ale też dostarczają nam mnóstwo witamin i błonnika. Jako Polacy najrzadziej sięgamy po soki a najczęściej po napoje, które są zgubne w naszej diecie... Wydając mniej pieniędzy kupujemy chemię, cukier, barwniki, konserwanty i wodę, a możemy tak wiele zyskać pijąc prawdziwe dobra datury, bez zbędnych ulepszaczy. Zdrowia nie kupimy, ale możemy o nie zadbać już teraz.

Autor: Klaudia

Komentarze (0)

Inne artykuły

Cholesterol - co trzeba o nim wiedzieć?

Dlaczego zazwyczaj kojarzymy go raczej negatywnie? Ile prawdy jest w tym co „myślimy”, że wiemy na temat cholesterolu? Bez niego ludzki organizm nie mógłby funkcjonować prawidłowo, gdyż jest on źródłem powstawania niezbędnych elementów ciała. Temat...

Czytaj dalej

Czy jedzenie ekologiczne jest zdrowe?

Po przesileniu jakie dokonało się w największych cywilizowanych Państwach świata, w których stopień pochłaniania toksycznej żywności przekroczył swoją granicę, przyszła pora na jedzenie ekologiczne, które jest teraz w stosunku do tego pierwszego jedzeniem czystym, zdrowszym...

Czytaj dalej

Cebula - płacz, który leczy

Cebula od wieków wzrusza spożywających ją ludzi. Tyle tylko, że nierzadko człowiek płacze nie zdając sobie sprawy ze wspaniałości tego warzywa, które uratowało w 2009 roku mieszkańców Ukrainy przed epidemią grypy i tam też ma...

Czytaj dalej

Nasiona chia - właściwości, jak jeść i dla kogo?

Nasiona szałwii hiszpańskiej zaliczane są do najzdrowszych produktów na świecie. Prekursorami uprawy tej rośliny byli Aztecy, który zajmowali się nasionkami już w czasach prekolumbijskich. Rzekomo jedna łyżeczka tych cennych nasion pozwalała Indianom cieszyć się energią...

Czytaj dalej
Więcej artykułów