Kawa zbożowa pozwala dorosłemu człowiekowi roztopić się w uśmiechu na wspomnienie swojego dzieciństwa, które podlewane było ciepłem tej kawy, ale także na życie dorosłe bardziej zdrowe. Nie jest tak, że jest to napój dzieci, tej uprzywilejowanej warstwy społeczeństwa, która otrzymuje najzdrowsze posiłki. Dorosły nie musi wypłukiwać się z magnezu pijąc kawę klasyczną, nie jest to przykazanie dojrzałości. Może raczej pić ze swoim dzieckiem, albo dzieckiem w sobie, kawę zbożową, która nasyca nas magnezem i nie zawiera kofeiny, a więc nie psuje nam krwi, ani żołądka, a jest przy tym napojem naturalnym, bez sztucznych dodatków, konserwantów oraz barwników.
Tradycja picia kawy zbożowej sięga w Polsce XVIII wieku, a w każdym domu wieku najmłodszego. Swoją sławę kawa zbożowa zawdzięcza wielu odżywczym oraz zdrowotnym składnikom. Produkowana z prażonych ziaren zbóż, tj. jęczmienia, żyta, korzeni cykorii oraz buraka cukrowego, jest źródłem potasu, cynku, fosforu, żelaza a także witamin z grupy B. Witaminy z grupy B wspomagają nasz układ nerwowy i odpornościowy, poprawiają wygląd skóry i włosów. Kawa zbożowa jest bogata w błonnik oraz białko i cukry złożone. Zawartość błonnika w kawie zbożowej pozwala zmniejszyć poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, wspomaga wydalanie kwasów żółciowych, perystaltykę jelit, chroni przed nowotworami, kamicą, a także zwiększa uczucie sytości. Cukry złożone natomiast usprawniają pracę jelit oraz zwiększają aktywność mikroflory jelitowej. O ile kawa zbożowa posiada tłuszcz, to tylko jego śladowe ilości.
Kawa zbożowa polecana jest osobom odchudzającym się, znerwicowanym, przemęczonym, posiadającym problemy z żołądkiem, nadciśnieniem, sercem, wątrobą, nerkami oraz przewodem pokarmowym. Pita z dodatkiem mleka pozwala naszemu organizmowi lepiej wchłonąć magnes oraz białko. Kawa zbożowa zawiera także insulinę, która dobrze wpływa na florę bakteryjną jelita grubego. Nie mniej istotnie działa na procesy energetyczne, prawidłową budowę zębów, kości oraz układu odpornościowego. Należy także wspomnieć o tym, że kawa zbożowa zawiera polifenol, który działa przeciwutleniająco, a więc opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Kawa zbożowa wpływa na przyspieszenie procesu przemiany materii oraz ułatwia trawienie dzięki temu, że nie zakwasza żołądka tak, jak robi to kawa klasyczna. W związku z tym kawa zbożowa jest doskonałą alternatywą dla kobiet w ciąży, które lubią pić kawę kofeinową, a która wnika w łożysko i może powodować nadpobudliwość u dzieci.
Oczywiście kawa zbożowa nie uzależnia, co przy wspaniałym smaku, jaki posiada, jest niezwykle cenne, ponieważ można ją pić bez obawy, że będzie się na jej picie skazanym przez przyzwyczajenie. Należy także wiedzieć, że kawa zbożowa jest niskokaloryczna, a to oznacza, że można ją pić bez wyrzutów sumienia i żołądka.
Komentarze (1)
Może i kawa zbożowa jest niskokaloryczna, ale zwykle pijemy ją z cukrem i mlekiem, co już jej trochę kalorii dodaje.
Pozdrawiam, Mikołaj T.
PS: W artykule chyba wkradł się błąd; powinno być ,,magnez", a nie ,,magnes".