Smak słodki
|
wychładzający, ciężki i wilgotny
|
Dojrzałe jabłka, dojrzałe morele, dojrzałe banany, pomarańcze, buraki, marchewka, ogórek, świeży koper, grzyby, gotowana cebula, pomidory, kasza jaglana, ryż, zboża, owoce suszone. |
- Wycisza i regeneruje, ale także pobudza. Spowalnia ogień trawienny. Nawadnia, łagodzi zgagę, posiada właściwości przeczyszczające.
- spożywany nadmiernie wywołuje cechy przeciwne: gnuśność, osłabienie odporności, depresję, nadwagę.
|
Smak słony
|
rozgrzewający, ciężki i wilgotny
|
Sole, ryby morskie, tuńczyk.
|
- zatrzymuje wodę w organizmie, pozwala na rozprowadzenie wody i minerałów po organizmie, wspomaga ogień trawienny. Ma działanie oczyszczające, moczopędne, stymuluje wydalanie. W małych ilościach poprawia sprawność umysłu.
- nadmiar smaku słonego powoduje skutki odwrotne: zatrzymuje płyny w organizmie, powoduje opuchliznę, nadkwasotę, zanieczyszcza krew. To powoduje marazm, ociężałość i irytację.
|
Smak kwaśny
|
rozgrzewający, lekki i wilgotny
|
Jabłka, wiśnie, winogrona, grejpfrut, cytryna, limonka, mango, brzoskwinie, pomarańcze, śliwki, maliny, żurawina/ owoce cytrusowe i leśne. |
- wzmaga wydzielanie śliny,pobudza apetyt, trawienie, oczyszcza.Smak kwaśny stymuluje metabolizm organizmu, ale spożywany w nadmiarze powoduje nadprodukcje kwasów żołądkowych, biegunkę lub stany zapalne skóry.
|
Smak ostry
|
rozgrzewający, lekki i suchy
|
Chilli, kalarepa, por, cebula, rzodkiewka, szpinak, rzepa, gryka, olej gryczany.
|
- orzeźwia, wysusza pot, soki organiczne, otwiera i oczyszcza srota w organizmie, usta oraz zatoki produkując wydzielinę z nosa i łzy. Wzmacnia odporność organizmu, przeciwdziała pasożytom i zarazkom.
- nadmiar smaku ostrego powoduje osłabienie organizmu, chudnięcie, zmęczenia, zgagę, impotencję, wymioty, biegunki, zawroty głowy i dreszcze.
|
Smak gorzki
|
wychładzający, lekki i suchy
|
Bakłażan, jarmuż, sezam, czosnek, szafran, olej rycynowy/ większość warzyw i sałat.
|
- oczyszcza krew, niszczy zarazki i odtruwa. Osusza, wyostrza umysł.
- nadmiar powoduje spadek sił oraz bóle głowy.
|
Smak cierpki
|
wychładzający, ciężki i suchy
|
Jabłka, awokado, niedojrzałe banany, wiśnie, aronia, winogrona, śliwki, granaty, szparagi, kalarepa, orkisz, wszelkie fasole, maślanka.
|
- usztywnia i ściąga język, powodując uczucie suchości w ustach i zmniejszanie wydzieliny śliny. Działa uśmierzająco, leczniczo, obkurczająco i chłodząco. Zmniejsza dolegliwości biegunki, ilość moczu, wysusza soki ustrojowe.
|
Komentarze (0)