Smak: przewodnik po naszym organizmie

Oceń:
(1 głos)
Smak: przewodnik po naszym organizmie
fot. pexels.com / CC0

Ajurweda stanowi system starożytnej medycyny, która nie ingeruje w człowieka, jakby wiedziała coś o nim lepiej niż on sam może o sobie wiedzieć. Stoi ona przy nim i jakby po cichu wskazuje na pewne prawa rządzące rzeczywistością. To jednak każdy z nas z osobna okazuje się najlepszym lekarzem dla własnego organizmu, ponieważ tylko my sami możemy odczuć jaki smak dominuje w naszym organizmie, a na jaki SMAK mamy apetyt. Te słowa są ze sobą nierozerwalne i tworzą uzdrawiającą nas całość: to apetyt na dany smak wskazuje nam, czego nasz organizm potrzebuje do osiągnięcia wewnętrznej równowagi. Smak okazuje się tutaj PRZEWODNIKIEM, który prowadzi nas po tym, co organicznie i emocjonalnie nasze. Ajurweda uczy jak być rzeką, czyli w zgodzie ze sobą oraz otaczającą przyrodą.

System ajurwedy powstał w Indiach, gdzie wyodrębniono 6 różnych smaków: słodki (węglowodany, tłuszcze, aminokwasy), kwaśny (kwasy organiczne), słony (sole), ostry (olejki eteryczne), gorzki (substancje goryczkowe, alkaloidy, glikozydy)oraz cierpki (garbniki).Każdy z tych smaków jest ziarnem, które rozwija w naszym organizmie daną reakcję lub emocję. Tym samym smak może wywoływać dobre samopoczucie lub złe. Nasze emocje czy reakcja organizmu mają fundament w smaku, który spożywamy wraz z danym posiłkiem. Po spożyciu dobrej pomarańczy czujemy się orzeźwieni i pobudzeni, a jedząc warzywa i sałaty stymulujemy nasz organizm do ruchu. Pewne posiłki wywołują w nas ociężałość i ospałość, a nawet depresję, a inne stymulują mózg i usprawniają myślenie. Jest to zasada rzeczywistości, stąd nie da się jeść przez większość dnia produktów pszennych i mieć bystry umysł. Z kolei jedząc odpowiednią ilość dobrych warzyw i owoców nie możemy nie czuć się rześkimi i dobrze nastrojonymi. Stare przysłowie mówi wszak „pokaż mi co jesz, a powiem ci kim jesteś”.

Ajurweda podaje, że smaki mają określone cechy, które mogą rozgrzewać organizm lub go wychładzać, powodować ciężkim lub lekkim, wilgotnym lub suchym. Dlatego też spożywając nadmiernie dany smak skazujemy się na pewne szkodliwe ujednolicenie, wtrącenie się w jednostronność, dokładnie tak, jakby przez cały rok miała panować zima. Odbudowanie wewnętrznej równowagi organicznej dokonujemy zatem słuchając naszego przewodnika, który mówi nam, jakiej pory roku, tj. smaku potrzebujemy. Przyjmujemy przy tym zawsze ten smak, który jest przeciwny do tego, którego nadmiar wywołał u nas wcześniej brak równowagi.

Na co dzień należy dbać o to, aby nasza dieta komponowała się ze wszystkich wymienionych niżej smaków.

SmakCechyWystępowanieFunkcje

Smak słodki

wychładzający, ciężki i wilgotny

Dojrzałe jabłka, dojrzałe morele, dojrzałe banany, pomarańcze, buraki, marchewka, ogórek, świeży koper, grzyby, gotowana cebula, pomidory, kasza jaglana, ryż, zboża, owoce suszone.

- Wycisza i regeneruje, ale także pobudza. Spowalnia ogień trawienny. Nawadnia, łagodzi zgagę, posiada właściwości przeczyszczające.

- spożywany nadmiernie wywołuje cechy przeciwne: gnuśność, osłabienie odporności, depresję, nadwagę.

Smak słony

rozgrzewający, ciężki i wilgotny

Sole, ryby morskie, tuńczyk.

- zatrzymuje wodę w organizmie, pozwala na rozprowadzenie wody i minerałów po organizmie, wspomaga ogień trawienny. Ma działanie oczyszczające, moczopędne, stymuluje wydalanie. W małych ilościach poprawia sprawność umysłu.

- nadmiar smaku słonego powoduje skutki odwrotne: zatrzymuje płyny w organizmie, powoduje opuchliznę, nadkwasotę, zanieczyszcza krew. To powoduje marazm, ociężałość i irytację.

Smak kwaśny

rozgrzewający, lekki i wilgotny

Jabłka, wiśnie, winogrona, grejpfrut, cytryna, limonka, mango, brzoskwinie, pomarańcze, śliwki, maliny, żurawina/ owoce cytrusowe i leśne.

- wzmaga wydzielanie śliny,pobudza apetyt, trawienie, oczyszcza.Smak kwaśny stymuluje metabolizm organizmu, ale spożywany w nadmiarze powoduje nadprodukcje kwasów żołądkowych, biegunkę lub stany zapalne skóry.

Smak ostry

rozgrzewający, lekki i suchy

Chilli, kalarepa, por, cebula, rzodkiewka, szpinak, rzepa, gryka, olej gryczany.

- orzeźwia, wysusza pot, soki organiczne, otwiera i oczyszcza srota w organizmie, usta oraz zatoki produkując wydzielinę z nosa i łzy. Wzmacnia odporność organizmu, przeciwdziała pasożytom i zarazkom.

- nadmiar smaku ostrego powoduje osłabienie organizmu, chudnięcie, zmęczenia, zgagę, impotencję, wymioty, biegunki, zawroty głowy i dreszcze.

Smak gorzki

wychładzający, lekki i suchy

Bakłażan, jarmuż, sezam, czosnek, szafran, olej rycynowy/ większość warzyw i sałat.

- oczyszcza krew, niszczy zarazki i odtruwa. Osusza, wyostrza umysł.

- nadmiar powoduje spadek sił oraz bóle głowy.

Smak cierpki

wychładzający, ciężki i suchy

Jabłka, awokado, niedojrzałe banany, wiśnie, aronia, winogrona, śliwki, granaty, szparagi, kalarepa, orkisz, wszelkie fasole, maślanka.

- usztywnia i ściąga język, powodując uczucie suchości w ustach i zmniejszanie wydzieliny śliny. Działa uśmierzająco, leczniczo, obkurczająco i chłodząco. Zmniejsza dolegliwości biegunki, ilość moczu, wysusza soki ustrojowe.

Autor: Joanna

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Masło czy margaryna: co jest zdrowsze?

Nasz głód zdrowia spowodował powstanie bardzo ciężkiej choroby. To chęć zdrowia przytłacza i jest jak ciężka choroba, w której odmętach pogrąża się człowiek nie wiedząc już, co lepsze: masło, czy margaryna, mleko czy brak mleka,...

Czytaj dalej

Dlaczego warto poparzyć się pokrzywą?

Pokrzywę zalicza się do chwastów i jako taką tępi z ogrodu. A jednak pokrzywa w żaden sposób nie jest bytem jałowym. Przeciwnie, swoją pożyteczność może wyrazić z całym ciężarem sensu tego wyrazu: pożyteczność oznacza, że...

Czytaj dalej

Egzotyczne przyprawy i ich zastosowanie

Dzisiejsza kuchnia nie może obejść się bez różnorakich przypraw. Na szczęście większość z nich jest ogólnodostępna i niedroga. To dzięki przyprawom nasze dania wzbogacają swe walory smakowe i zapachowe, przez co nierzadko jałowe produkty stają...

Czytaj dalej