Coraz częściej słyszymy zalecenia lekarzy i dietetyków na temat zmiany naszej diety. Powinna ona ograniczyć ilość cukrów, niezdrowych tłuszczów i mięsa. Dlaczego? Każdego roku zwiększa się zachorowalność na miażdżyce i raka jelita grubego. Zmiana jadłospisu może ochronić nas przed tymi chorobami. Na szczęście żyjemy w czasach obfitujących w wiele zamienników, gdzie każdą witaminę i minerał można uzupełnić. Jedni muszą ograniczyć mięso ze względów zdrowotnych, drudzy robią to z powodu religii (na czas trwania Postu), a inni świadomie całkowicie rezygnują z mięsa na rzecz bycia "wege". Wegetarianizm jest bardzo propagowanym stylem życia. Już ponad milion Polaków przeszło na dietę bezmięsną, co potwierdza fakt, iż praktycznie każdy z nas w gronie swoich znajomych "posiada" wegetarianina. Najwspanialszym aspektem tej diety jest humanitarne podejście do zwierząt. Przedstawiamy kilka produktów, które idealnie nadają się jako zamiennik mięsa.
Soczewica (zielona, czerwona, brązowa, czarna)
Podstawa po odstawieniu mięsa. To tani produkt, który szybko się przygotowuje. Jest bogata w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, fosfor, wapń, błonnik, potas i magnez. Posiada niezwykle delikatny smak, a odpowiednio przyprawiona nabiera smaku podobnego do mięsa. Potrawy z soczewicy są smaczne i sycące. Ponadto można z niej zrobić gulasz, zupę, sałatkę, burgery, pulpety a nawet upiec chleb z mąki uzyskanej po jej zmieleniu.
Proteina sojowa
Soja zawiera pełnowartościowe, bogate we wszystkie aminokwasy białko. Mieści w sobie taką samą ilość aminokwasów co mięso, ale korzystniej wpływa na zdrowie, gdyż nie zawiera ciał purynowych i cholesterolu, które są przyczyną wielu schorzeń. Wykazuje właściwości antynowotworowe oraz przeciwdziała osteoporozie, dzięki zawartości izoflawonów. Przed przygotowaniem posiłku należy wcześniej ją namoczyć, aby zmiękła, a następnie przyprawić do smaku.
Tofu i tempeh
Produkty bazujące na ziarnach soi. Tofu jest świetnym zamiennikiem mięsa drobiowego. Podaje się go w towarzystwie makaronów, sałatek, jest składnikiem zapiekanek i można z niego zrobić kotlety a nawet nuggetsy. Zawiera dużo białka oraz cenny wapń. Został wynaleziony w Chinach i jest częstym dodatkiem azjatyckiej kuchni, gdzie obok niskobiałkowego ryżu jest naprawdę cenionym produktem. Natomiast pochodzący z Indonezji tempeh ze względu na smak i teksturę jest idealnym substytutem mięsa rybiego. Tempeh cechuje się dużą zawartością białka, witamin z grupy B oraz żelaza.
Fasola i inne warzywa strączkowe (groch, soczewica, ciecierzyca, bób, zielony groszek)
Są źródłem wapnia, witamin z grupy B, potasu i fosforu, żelaza, kwasu foliowego oraz błonnika. Odpowiednio przygotowane nie powodują wzdęć a posiłek oparty na strączkach jest sycący i zdrowy. Witaminy w nich zawarte idealnie współgrają z naszym organizmem. Wspierają nasz układ pokarmowy, usuwają zanieczyszczenia, obniżają ciśnienie krwi. Wykorzystuje się je w wielu daniach. Można przygotować zupy, gulasze, pasztety, sałatki burgery czy sosy.
Orzechy:
- laskowe – białko, witamina E, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, fosfor.
- włoskie – witamina B6, kwas foliowy, fosfor, potas.
- brazylijskie – białko, tłuszcze nienasycone, witaminy z grupy B, cynk.
- nerkowca – białko, witaminy A, D, E, wapń, żelazo, potas, fosfor, miedź.
Pestki słonecznika, nasiona dyni, sezamu i lnu
Cechują się wysoka zawartością białka, tłuszczów nienasyconych, witamin z grupy B oraz żelaza. Są wysokokaloryczne, także należy spożywać je w niedużych ilościach.
Seitan („chińskie mięso”, „mięso Buddy”)
Wbrew pozorom seitan to nie mięso a pszenny gluten, który jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Jest bogaty w błonnik i cenne białko, zaś ubogi w tłuszcz i węglowodany. Podaje się go na wiele sposobów. To niedrogi produkt, który można przygotować w domu (mąka i woda). Odpowiednio przyprawiony gra rolę mięsa pieczonego, smażonego lub gotowanego.
„Mięso” Robi
Produkt dietetyczny, nie zawierający tłuszczów, konserwantów i cholesterolu. Jest to dobrze przyswojone białko, które można kupić w postaci gotowych posiłków.
TVP (teksturowane białko roślinne)
Powstaje z soi, mykroproteiny lub otłuszczonej mąki z orzeszków ziemnych. Kupimy je w postaci granulatu, gotowych kotlecików lub kostki. Posiada gumowatą teksturę, zaś nie posiada smaku, co można potraktować jako plus i doprawić potrawę według własnego uznania.
Grzyby
Są tradycyjnym polskim zamiennikiem mięsa. Bogaty smak grzybów idealnie wydobywa z potraw ich mięsny aromat. Szczególnie polecane są boczniaki, z których można zrobić kotlety.
Jeśli lubisz różnorodność smaków jako substytuty możesz również zastosować kalafior, bakłażana, buraki, yubę, nieoczyszczone zboża, chlebowiec, ziemniaki, wodorosty, ryż i quorn. Z tych wszystkich produktów łatwo wybrać coś dla siebie, a w razie niedoborów można je uzupełnić suplementem dostępnym w aptece.
Komentarze (0)