Apteki, a nawet sklepy oferują nam dziesiątki produktów na wszelkie dolegliwości. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup, który nie raz jest sporym obciążeniem dla portfela, warto przyjrzeć się metodom stosowanym od wieków. Sami możemy przygotować leki na wiele dolegliwości, które będą dla nas zdrowsze. Najlepszą metodą na wyciągnięcie z roślin ich leczniczych właściwości jest zalewanie ich alkoholem. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych nalewek, które warto przygotować korzystając z tego, co daje nam natura. Pamiętaj jednak, że te nalewki to produkty lecznicze i należy przestrzegać ich dawkowania. Gotowe nalewki przechowywać należy w ciemnym i chłodnym miejscu
Nalewka malinowa
Działa na napotnie i przeciwgorączkowo, idealnie sprawdza się podczas jesiennego okresu grypowo-przeziębieniowego.
Przygotowanie: wymieszać 250 ml świeżego soku z malin z 250 ml spirytusu i 2 łyżeczkami miodu i zostawić na miesiąc, aż będzie gotowa.
Dawkowanie: 2 łyżeczki do herbaty.
Nalewka chrzanowa
Działa bakterio- i grzybobójczo, dezynfekuje jamę ustną, wspomaga układ trawienny; wcierana pomaga przy bólach kości, stawów, reumatyzmie czy rwie kulszowej.
Przygotowanie (do spożycia): 70 g świeżego, tartego chrzanu, 50 ml wódki oraz 0,5 l białego wytrawnego wina wymieszać ze sobą w zakręconym słoiku. Zostawić na tydzień, a następnie odcedzić przez gęstą ścierkę i przelać do szczelnie zakręconych butelek.
Przygotowanie (do wcierania): Średniej wielkości korzeń chrzanu wyczyścić, pokroić w kawałki i zalać 200 ml wódki. Odstawić na tydzień.
Dawkowanie: 3 razy dziennie po 2 łyżki przed posiłkiem / wcierać w bolące miejsce.
Nalewka czosnkowa
Pomimo, że nie smakuje najlepiej, była stosowana podobno już kilkaset lat przed naszą erą, a kolejne pokolenia przekonują się o jej działaniu na wiele dolegliwości. Wzmacnia i oczyszcza ze złogów tłuszczu, poprawia przemianę materii, wypłukuje nierozpuszczony wapń, zapobiega wrzodom żołądka, likwiduje bóle głowy, posiada właściwości moczopędne oraz wykrztuśne, obniża poziom cholesterolu, wydłuża czas remisji u osób chorych na łuszczycę, a także wspiera nasz organizm w walce z przeziębieniem.
Przygotowanie: dwie małe główki (lub jedną dużą) czosnku obrać, zmiażdżyć i zalać 0,7 l spirytusu. Odstawić na tydzień, wstrząsając kilka razy dziennie. Następnie odcedzić i przelać do butelek. Po tygodniu można zacząć stosować.
Dawkowanie: 15 kropli wymieszać z ¼ szklanki mleka rano i wieczorem. Stosować przez miesiąc (po tym czasie należy zrobić miesięczną przerwę).
Nalewka z dziurawca
Na wzdęcia, niestrawność, wątrobę i przy kłopotach z drogami żółciowymi, do wcierania przy bólach stawów.
Przygotowanie: 200 g kwiatów i/lub liści dziurawca zalać 0,7 l spirytusu i odstawić na tydzień. Po odcedzeniu będzie gotowa do spożycia.
Dawkowanie: 1 łyżka dziennie popita szklanką wody.
Nalewka ze skrzypu polnego
Przeznaczona dla pań, które chcą zadbać o włosy, skórę i paznokcie bez stosowania wielu nie zawsze tanich kosmetyków.
Przygotowanie: 100 g suszonego skrzypu zalać 0,5 l spirytusu i odstawić na tydzień. Nie filtrować!
Dawkowanie: 20 kropli nalewki z 50 ml wody codziennie na noc.
Nalewka ze stokrotek
Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie, oczyszczająco, na problemy trawienne, zaparcia, a stosowana zewnętrznie zmniejsza obrzęki i stłuczenia, pomaga przy zmianach skórnych.
Przygotowanie: 300 g suszonych kwiatów zalać sokiem z połowy cytryny i 0.5 l wódki. Odstawić na miesiąc i przefiltrować.
Dawkowanie: 1 łyżka rano i wieczorem.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Ma właściwości antywirusowe, zwiększa odporność, działa przeciwbólowo, przyspiesza przemianę materii, łagodzi stany zapalne skóry, ale przede wszystkim działa wykrztuśnie i chroni błony śluzowe w drogach oddechowych.
Przygotowanie: ok. 30 baldachów kwiatów wysuszyć. Dwie cytryny pokroić w plastry. Zagotować 0.5 l wody ze szklanką cukru. Kwiaty i cytrynę ułożyć na dnie dużego słoja i zalać wodą z cukrem. Przykryć cienką ściereczką i odstawić na 4-5 dni w nasłonecznionym miejscu, często mieszając. Następnie odcedzić, sok zlać do garnka (najlepiej kamiennego) i wymieszać z 0.5 l spirytusu. Można dodać miód lub imbir i odstawić na miesiąc, codziennie mieszając.
Dawkowanie: 1 łyżka rano i wieczorem; przy przeziębieniu trzy razy dziennie.
Nalewka z pokrzywy
Oczyszcza organizm, poprawia apetyt, przyspiesza trawienie, chroni wątrobę, pomaga przy biegunce i nieżycie żołądka, wspiera serce, redukuje poziom cukru we krwi i działa rozgrzewająco.
Przygotowanie: 300 g liści z pokrzywy zalać 0.5 l wódki. Odstawić na 2 tygodnie i odcedzić.
Dawkowanie: 1-2 łyżeczki do herbaty.
Komentarze (0)