Czy lody są tuczące?

Oceń:
(0 głosów)
Czy lody są tuczące?
fot. mioawee / freeimages.com

Lody są mrożonym daniem, które poprawia humor i samopoczucie. Nie przez przypadek kapryśny cesarz Neron ustawił swoich niewolników rzędem w stronę apenińskich gór, by poprzez łańcuch rąk podali mu lód, który wraz ze zmiażdżonymi owocami stanowił strawę nie tylko najwyższego szaleństwa, ale i błogosławieństwa w gorączce lata. Obecnie nasza zniewolona upałem ręka sięga jedynie do lodówki sklepu, a to nie tylko chroni nas przed losowaniem, kto pójdzie w góry szukać śniegu, ale także przed przegrzaniem i złym humorem. Jakie jednak są te lody? Smaczne, ale czy zdrowe? Czy są lekarstwem i deserem lata? Czy działają raczej w ramach samonakręcającej się jałowej spirali, w której gorączka lata każe nam chłodzić się lodami, a te z kolei chcą gorączki lata, by móc spalić lodowe kalorie obciążające nasz organizm przez co gorzej znowu radzi on sobie z nadmiernym słońcem i przez co znowu każe sięgać po lody, które ten nadmiar promieni słonecznych ukoją.

Jedni powiadają, że lody nie mogą być tuczące, ponieważ zrobione są na bazie mleka, a to przecież w sposób oczywisty wydaje się dobrem. Trzebaby więc obalić mit zdrowotności mleka, by w tym świetle lody okazały się naszym niezdrowym nawykiem. Tutaj jednak wystarczy stwierdzić, że mleko nigdy nie jest szkodliwe, jeżeli spożywa się je w odpowiednich ilościach, a co więcej, jest zdrowe, jeżeli uznać, że jest jednym z najlepszych źródeł białka i wapnia. Dlatego też w sposób analogiczny lody mogą okazać się samym zdrowiem. Inaczej sprawa wygląda, jeżeli zwrócić uwagę na cukry zawarte w lodach, których nadmierne spożywanie powoduje tycie, a także przyczynia się do powstania cukrzycy. Jeżeli chcielibyśmy wysnuć z tego, jakiś wniosek musielibyśmy pogodzić się z tym, że jedząc lody będziemy zdrowi i będziemy cierpieli na cukrzycę.

Lody, które utworzone są na bazie mleka stanowią źródła białka, wapnia i witamin, szczególnie witamin z grupy B. Posiadają także takie pierwiastki, jak potas, fosfor i magnez, co wpisuje lody w przestrzeń błogosławionej konsumpcji. Tyle tylko, że są one słodyczą, która nie ma innych cukrów, jak tylko białych, a te pozbawione są treści odżywczych. 70% tych cukrów stanowi sacharoza, a jest to węglowodan najsilniej potęgujący proces tycia. Co więcej, lody ze względu na swoją lekkostrawność są szybko wchłaniane przez organizm przez co powodują silną reakcję glikemiczną wzmagającą wydzielanie insuliny, która powoduje rozrost tkanki tłuszczowej. Należy także wiedzieć, że insulina powoduje nie tylko wzrost objętości tkanek tłuszczowych, ale także zaciekłą ochronę tłuszczowych zapasów przez komórki. Z tego względu zrzucanie tłuszczu powstałego na skutek jedzenia lodów może okazać się bardzo trudne. Lody mogą powodować więc tycie, a co więcej trudności w odchudzaniu.

Inaczej sprawa wygląda z sorbetami, które są rodzajem lodów zdecydowanie mniej kalorycznymi, a także nie zawierającymi w sobie mleka. Sorbety robione są na bazie owoców i wody lub samych owoców. Zwykle nie słodzi się ich, ponieważ zawierają naturalny cukier owocowy. Oczywiście istnieją sorbety na potęgę dosładzane, jednak generalnie można przyjąć, że są mniej kaloryczne niż lody na bazie mleka.

Pewne jest w tym wszystkim jednak to, że lody ze względu na wysoką ilość cukrów, które wzmagają w mózgu wydzielanie serotoniny, poprawiają nastrój. Zwiększony poziom serotoniny powoduje poczucie odprężenia, spokoju relaksu i senności. W związku z tym nadmiernie objadając się lodami jesteśmy skazani na zdrowie, cukrzycę i zadowolenie, które nie pozwoli nam się ową cukrzycą przejmować.

Autor: Joanna

Komentarze (0)

Inne artykuły

Ostra przyjaźń z pieprzem

Pieprz jest przyjacielem człowieka pochodzenia indyjskiego. Był on tak cenny, że korzystali z niego niegdyś jedynie królowie i najbogatsi, a jednak odkrycia geograficzne Vasco da Gamy sprawiły, że stał się pieprz przyjacielem wszystkich ludzi. Występuje...

Czytaj dalej

24 triki kuchenne, które warto znać

Kuchnia już dawno wyłamała się ze sztywnych barier postrzegania jej jako narzędzia zaspakajającego naszą potrzebę jedzenia. Dzisiaj jesteśmy świadkami ewolucji gotowania za sprawą łączenia innowacyjnych pomysłów ze starą szkołą. Kiedyś większość czynności wykonywanych przy przygotowywaniu...

Czytaj dalej

Podstawowe zasady grzybobrania

Co może być lepsze od spaceru, który jest odpoczynkiem karmiącym nasze zmysły? Mało jest takich rzeczy. Uwielbiamy nasze lasy, czerpiemy z nich same przyjemności: zapach, widoki oraz dobra natury, jakimi są grzyby. Każdy z nas,...

Czytaj dalej

Jak łączyć wina z potrawami?

Idąc z duchem czasu nie sposób zauważyć rosnącej popularności win. Mam tu na myśli oczywiście czyste produkty gronowe, które w odpowiednich warunkach i w połączeniu z pasującą potrawą nadają specyficzny charakter. Domeną dzisiejszych czasów stało...

Czytaj dalej
Więcej artykułów