W dzisiejszych czasach ciężko sobie wyobrazić, że kiedyś nie było środków „na wszystko”. Podczas dolegliwości bólowych ludzie korzystali wyłącznie z dóbr, które mieli pod ręką. Przez lata badali lecznicze właściwości różnych produktów, co przyczyniło się do tego, że dzisiaj znamy naturalne środki uśmierzające ból, które często goszczą na naszych domowych półkach.
OLIWA Z OLIWEK – zawiera oleocanthal, który działa podobnie do ibuprofenu. Polecana na stany zapalne, sprawnie uśmierza ból. Powinno się spożywać 3 łyżki oliwy każdego dnia, aby jej działanie było najskuteczniejsze dla naszego organizmu. Największą jej zaletą jest to, że w przeciwieństwie do leków może być stosowana przez długi czas, gdyż nie szkodzi wątrobie.
WIŚNIE – działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie dzięki antocyjanom. Szczególnie polecane chorym na artretyzm, serce i nowotwór. Wiśnie chronią przed chorobami układu krążenia, regenerują zdewastowane kontuzjami tkanki, poprawiają wygląd skóry, wzrok oraz odporność.
KORZEŃ CHRZANU – starty chrzan wymieszany z odrobiną wody jest lekiem na doskwierające bóle stawów. Taką papkę wystarczy przyłożyć na bolące miejsce, przykryć bandażem, odczekać kilka minut aż skóra zacznie lekko szczypać. Wtedy zdjąć bandaż wraz z lekiem i przyłożyć w inne miejsce. Chrzan działa zbawiennie na bóle reumatyczne i nerwobóle. Spożywanie chrzanu łagodzi również bóle zatok.
KURKUMA – silny środek przeciwbólowy! Przyprawa ta blokuje drogę sygnału bólowego do mózgu. Łagodzi nawet przewlekły ból, polecana cierpiącym na bóle stawów, ale również ludziom zmagającym się z depresją. Działa przeciwzapalnie a w połączeniu z pieprzem wykazuje jeszcze silniejsze właściwości i jest lepiej przyswajana przez nasz organizm.
IMBIR – działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Dzięki zawartym w sobie cudownym substancjom zwalcza migrenę, uśmierza ból gardła, żołądka i mięśni. Jest doskonałym lekiem na przeziębienie.
ŁOSOŚ – obecne w nim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witamina D są niezbędne dla zdrowia naszego organizmu. Jedzenie łososia zwalcza bóle artretyczne, skurcze brzucha, uśmierza ból i wstrzymuje rozwój wszelkiego rodzaju zapaleń.
CYNAMON – łagodzi stany zapalne i uśmierza ból gardła.
GOŹDZIKI – idealne w walce z nawracającą migreną oraz silnymi bólami głowy. Poprawiają krążenie krwi i uśmierzają ból zębów (zwalczają też próchnicę i zapobiegają infekcjom).
ZIELONA HERBATA – chroni nasze chrzęści i kości, gdyż jej składniki blokują produkcje cząsteczek, które odpowiadają za ich niszczenie. Łagodzi stany zapalne, reumatyzm i bóle migrenowe. Działa kojąco na problemy żołądkowe oraz pozytywnie wpływa na naszą odporność.
KAWA – wypijana w niedużych ilościach działa zdrowotnie dla naszego organizmu. Kofeina zawarta w kawie pobudza i uśmierza ból. Zalecana osobom, których praca zmusza do kilkugodzinnego siedzenia przy biurku, gdyż kojąco wpływa na wywołane tym faktem bóle barków, szyi, pleców, ramion i nadgarstków. Dodatkowo uśmierza ból głowy oraz migrenę.
PAPRYKA CHILLI – zawarta w niej kapsaicyna jest przez wielu nazywana środkiem przeciwbólowym. Zjadanie chilli uśmierza ból, migrenę, infekcje, korzystnie wpływa na bóle stawowe, skurcze mięśni. Polecana również cukrzykom, gdyż zwalcza bóle związane przebiegiem tej choroby.
SZAFRAN – polecany szczególnie kobietom, gdyż posiada właściwości, które łagodzą ból miesiączkowy. Jest bardzo dobrze przyswajanym przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed nowotworami.
MIĘTA – działa krzepiąco na skurcze mięśni brzucha.
WINOGRONO – wykazują zbawienne działanie na ból pleców. Największą skuteczność uzyska się jedząc miseczkę winogron dziennie. Poprawiają przepływ krwi w organizmie i relaksują mięśnie.
JOGURT – zawarte w nim kolonie bakterii redukują ból oraz walczą z zapaleniami. Dodatkowo nasz organizm wzbogaca się w zawarte w nim witaminę D oraz wapń.
TRUSKAWKI – są cennym źródłem witaminy C, która działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
ANANAS – zawiera enzymy trawienne, które zwalczają wzdęcia brzucha. Przeciwdziała też zgadze.
CZOSNEK – jest naturalnym antybiotykiem. Wspomaga trawienie, chroni przed zawałem i udarem, obniża ciśnienie krwi, leczy infekcje przeziębieniowe i jest doskonałą bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego. Ponadto hamuje rozwój bakterii, odmładza i działa antynowotworowo.
JAGODY – zawarte w nich białko usuwa z organizmu niekorzystne substancje co przyczynia się do zwalczania wzdęć. Są to owoce niskokaloryczne, które pozwalają nam czuć się lekko i wprowadzają nas w dobry nastrój.
OCET JABŁKOWY – zapobiega infekcjom układu moczowego, zatok i gardła, wzmacnia system immunologiczny, pobudza metabolizm, wspomaga trawienie, leczy zaparcia, zwalcza alergie i zwalcza trądzik.
Komentarze (0)