Moda na smoothies

Oceń:
(0 głosów)
Moda na smoothies
fot. zirconicusso (photodune.net)

Owocowo-warzywne, kolorowe, pyszne, niezwykle dobrze zaspakajające pragnienie, ale przede wszystkim bardzo zdrowe SMOOTHIES są dzisiaj znane i lubiane na całym świecie. Ten popularny napój to tak naprawdę soczysta mieszanka zmiksowanych i schłodzonych owoców. Orzeźwiające smoothies o kremowej i gęstej konsystencji znalazły fanów na całym świecie. Nie trudno się dziwić – spożywanie tych wspaniałych koktajli posiada same pozytywne strony. Idealnie sprawdzają się jako napoje, przekąski, substytuty preparatów witaminowych, a nawet środki wspomagające odchudzanie.

Początki smoothies

Słowo „smoothie” (od angielskiego wyrazu smooth – gładki, delikatny) po raz pierwszy zostało użyte przez Mabel Stegner podczas reklamy blendera elektrycznego 23 czerwca 1940 r. w Stanach Zjednoczonych. Wtedy też w życie wszedł nowy trend, jakim jest zdrowe odżywianie i prowadzenie aktywnego trybu życia. Początki tego cudownego napoju były ciężkie, gdyż nie każdy mógł sobie pozwolić na luksus posiadania blendera. Prawdziwa rewolucja smoothies nastąpiła dopiero pod koniec lat 60. kiedy na rynku pojawiało się coraz więcej sklepów ze zdrową żywnością, ale też dzięki sprzedawcom lodów, którzy do swojej oferty coraz częściej włączali te zdrowe, gęste napitki. Lata 90. wyniosły smoothies na szczyt dzięki różnorodnej ofercie napoju w kawiarniach, barach, sklepach oraz produkcję masową w wersji butelkowej, którą można było znaleźć na półkach w niemal każdym supermarkecie. Z biegiem czasu powstały setki przepisów na wykonanie napoju. Oprócz tradycyjnych owoców, warzyw i kruszonego lodu dodaje się smakowe syropy i lody, jogurty, czekoladę, miód a nawet mleko – stąd wziął się bardziej popularny shake. Amerykanie mogą pochwalić się organizacją propagującą smoothies „The Juice and Smoothie Assosiation”, która na swojej stronie internetowej prowadzi ranking napojów, dzięki któremu każdy może wybrać idealne smoothie dla siebie, a potem przyrządzić je w domu.

Zalety spożywania smoothies

  • napój jest prosty w przygotowaniu, a do tego zawiera ogromna ilość witamin i minerałów, niezbędnych do utrzymania organizmu w świetnej formie,
  • systematyczne picie owocowych czy warzywnych koktajli bardzo dobrze nawadnia komórki i pobudza ich odnowę biologiczną,
  • smoothies są przepyszne, więc codzienne ich spożywanie to tylko przyjemność, która przynosi niesamowite efekty! Już po kilku dniach ciało odzyskuje siły witalne, poprawia się pamięć i zdolność koncentracji, skóra staje się gładka i delikatna, paznokcie błyszczą odżywione witaminami. Powraca dobry humor, siła, odporność i wewnętrzny spokój. Naturalny cukier zawarty w owocach poprawia nastrój i zły stan emocjonalny poprzez wytwarzanie hormonów szczęścia,
  • koktajl przygotowywany jest z surowych, nieprzetworzonych produktów, do tego zblendowanych, więc raz, że nie narażamy żołądka na ciężkie trawienie a dwa, że nie musimy przeżuwać składników. To wszystko pozwala naszemu organizmowi łatwiej wchłonąć i przyswoić cenne witaminy i minerały,
  • sycące smoothies są świetnym sposobem na odchudzanie! Niskokaloryczne, beztłuszczowe, zdrowe koktajle są bardzo dobrze przyswajane przez nasz organizm, który czerpie z nich wszystko co najlepsze, nie prosząc o niezdrowe, tłuste przekąski,
  • chcąc oczyścić organizm z toksyn należy pić zielone smoothies, które rehabilitują przewód pokarmowy, zapobiegają zaparciom i usuwają wszystkie szkodliwe substancje z jelit.

Kilka prostych przepisów

WITALNOŚĆ

  • jabłko
  • banan
  • marchew

Jabłko i marchew dokładnie umyć, nie obierać. Pokroić na kawałki, dodać banana, zblendować na gładką konsystencję. Uzupełnić koktajl wodą według uznania. W razie potrzeby można dosłodzić smoothie miodem.

NASYCENIE

  • 50g płatków owsianych
  • 100g jagód LUB banan i garść truskawek LUB banan i jabłko
  • 200ml mleka (może być sojowe)

Płatki owsiane zalać mlekiem. Po 5 minutach dodać owoce i zblendować. Można dodać szczyptę cynamonu dla lepszego smaku.

  • garść truskawek
  • banan
  • kawałek arbuza
  • [opcjonalnie] cukier (najlepiej trzcinowy)
  • szklanka mleka
  • kilka kostek lodu

Oczyszczone owoce pokroić na kawałki, wrzucić do blendera, zalać mlekiem, zmiksować. Następnie dodać lód i ponownie zblendować.

DETOKSYKACJA

  • 2 szklanki liści szpinaku
  • banan
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mały ogórek
  • sok z cytryny
  • szczypta imbiru
  • kilka kostek lodu

Wszystkie składniki wymieszać w blenderze. Napój uzupełnić wodą mineralną. 

KOKTAJL PROTEINOWY

  • banan
  • 2 brzoskwinie
  • garść młodych liści pokrzywy

Delikatnie opłukane liście pokrzywy miksujemy z owocami; uzupełniamy wodą.

WEGAŃSKIE SMOOTHIE

  • pół szklanki wiśni bez pestek
  • pół szklanki malin
  • mały ogórek
  • łyżka nasion chia
  • kilka kostek lodu

Całość blendujemy i uzupełniamy wodą mineralną.

BOMBA WITAMINOWA

  • szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
  • banan
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka kostek lodu

Banana obrać, pokroić na kawałki, dodać sok z cytrusów oraz lód i zblendować. Fani mięty mogą ją również uwzględnić w tej wersji smoothie.

MIĘTA I KAKAO

  • kilka liści świeżej mięty
  • 2 łyżki kakao
  • pół awokado
  • szklanka mleka sojowego
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • [opcjonalnie] miód

Wszystko zblendować na gładką konsystencję.

Autor: Klaudia

Komentarze (0)

Inne artykuły

Czy jedzenie ekologiczne jest zdrowe?

Po przesileniu jakie dokonało się w największych cywilizowanych Państwach świata, w których stopień pochłaniania toksycznej żywności przekroczył swoją granicę, przyszła pora na jedzenie ekologiczne, które jest teraz w stosunku do tego pierwszego jedzeniem czystym, zdrowszym...

Czytaj dalej

20 ciekawostek o kawie

Pijemy ją codziennie... Dla milionów ludzi ranek bez niej jest abstrakcją... Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez niej.. KAWA. Wyborna i pobudzająca dawka energii. Jest atrybutem śniadań, przerw w pracy, wypadu z przyjaciółmi, gdyż ponoć...

Czytaj dalej

Czy sól jest szkodliwa?

Korzysta się z niej od wieków. Jej znane początki sięgają 3000 r. p.n.e., kiedy to w Egipcie korzystano z niej w celu konserwacji mięs. Około 300 lat później Chińczycy udoskonalili sposób pozyskiwania soli, której znali...

Czytaj dalej

Jedzmy kasze, bo warto!

Znane od wieków stanowiły podstawę żywieniową ludności całego świata. Często gościły na stołach ubogich, prostych ludzi, ale doceniali je także zamożni władcy – królowały w jadłospisie Kazimierza Wielkiego czy Władysława Jagiellończyka. To wszystko dzięki dużemu...

Czytaj dalej
Więcej artykułów