Moda na smoothies

Oceń:
(0 głosów)
Moda na smoothies
fot. zirconicusso (photodune.net)

Owocowo-warzywne, kolorowe, pyszne, niezwykle dobrze zaspakajające pragnienie, ale przede wszystkim bardzo zdrowe SMOOTHIES są dzisiaj znane i lubiane na całym świecie. Ten popularny napój to tak naprawdę soczysta mieszanka zmiksowanych i schłodzonych owoców. Orzeźwiające smoothies o kremowej i gęstej konsystencji znalazły fanów na całym świecie. Nie trudno się dziwić – spożywanie tych wspaniałych koktajli posiada same pozytywne strony. Idealnie sprawdzają się jako napoje, przekąski, substytuty preparatów witaminowych, a nawet środki wspomagające odchudzanie.

Początki smoothies

Słowo „smoothie” (od angielskiego wyrazu smooth – gładki, delikatny) po raz pierwszy zostało użyte przez Mabel Stegner podczas reklamy blendera elektrycznego 23 czerwca 1940 r. w Stanach Zjednoczonych. Wtedy też w życie wszedł nowy trend, jakim jest zdrowe odżywianie i prowadzenie aktywnego trybu życia. Początki tego cudownego napoju były ciężkie, gdyż nie każdy mógł sobie pozwolić na luksus posiadania blendera. Prawdziwa rewolucja smoothies nastąpiła dopiero pod koniec lat 60. kiedy na rynku pojawiało się coraz więcej sklepów ze zdrową żywnością, ale też dzięki sprzedawcom lodów, którzy do swojej oferty coraz częściej włączali te zdrowe, gęste napitki. Lata 90. wyniosły smoothies na szczyt dzięki różnorodnej ofercie napoju w kawiarniach, barach, sklepach oraz produkcję masową w wersji butelkowej, którą można było znaleźć na półkach w niemal każdym supermarkecie. Z biegiem czasu powstały setki przepisów na wykonanie napoju. Oprócz tradycyjnych owoców, warzyw i kruszonego lodu dodaje się smakowe syropy i lody, jogurty, czekoladę, miód a nawet mleko – stąd wziął się bardziej popularny shake. Amerykanie mogą pochwalić się organizacją propagującą smoothies „The Juice and Smoothie Assosiation”, która na swojej stronie internetowej prowadzi ranking napojów, dzięki któremu każdy może wybrać idealne smoothie dla siebie, a potem przyrządzić je w domu.

Zalety spożywania smoothies

  • napój jest prosty w przygotowaniu, a do tego zawiera ogromna ilość witamin i minerałów, niezbędnych do utrzymania organizmu w świetnej formie,
  • systematyczne picie owocowych czy warzywnych koktajli bardzo dobrze nawadnia komórki i pobudza ich odnowę biologiczną,
  • smoothies są przepyszne, więc codzienne ich spożywanie to tylko przyjemność, która przynosi niesamowite efekty! Już po kilku dniach ciało odzyskuje siły witalne, poprawia się pamięć i zdolność koncentracji, skóra staje się gładka i delikatna, paznokcie błyszczą odżywione witaminami. Powraca dobry humor, siła, odporność i wewnętrzny spokój. Naturalny cukier zawarty w owocach poprawia nastrój i zły stan emocjonalny poprzez wytwarzanie hormonów szczęścia,
  • koktajl przygotowywany jest z surowych, nieprzetworzonych produktów, do tego zblendowanych, więc raz, że nie narażamy żołądka na ciężkie trawienie a dwa, że nie musimy przeżuwać składników. To wszystko pozwala naszemu organizmowi łatwiej wchłonąć i przyswoić cenne witaminy i minerały,
  • sycące smoothies są świetnym sposobem na odchudzanie! Niskokaloryczne, beztłuszczowe, zdrowe koktajle są bardzo dobrze przyswajane przez nasz organizm, który czerpie z nich wszystko co najlepsze, nie prosząc o niezdrowe, tłuste przekąski,
  • chcąc oczyścić organizm z toksyn należy pić zielone smoothies, które rehabilitują przewód pokarmowy, zapobiegają zaparciom i usuwają wszystkie szkodliwe substancje z jelit.

Kilka prostych przepisów

WITALNOŚĆ

  • jabłko
  • banan
  • marchew

Jabłko i marchew dokładnie umyć, nie obierać. Pokroić na kawałki, dodać banana, zblendować na gładką konsystencję. Uzupełnić koktajl wodą według uznania. W razie potrzeby można dosłodzić smoothie miodem.

NASYCENIE

  • 50g płatków owsianych
  • 100g jagód LUB banan i garść truskawek LUB banan i jabłko
  • 200ml mleka (może być sojowe)

Płatki owsiane zalać mlekiem. Po 5 minutach dodać owoce i zblendować. Można dodać szczyptę cynamonu dla lepszego smaku.

  • garść truskawek
  • banan
  • kawałek arbuza
  • [opcjonalnie] cukier (najlepiej trzcinowy)
  • szklanka mleka
  • kilka kostek lodu

Oczyszczone owoce pokroić na kawałki, wrzucić do blendera, zalać mlekiem, zmiksować. Następnie dodać lód i ponownie zblendować.

DETOKSYKACJA

  • 2 szklanki liści szpinaku
  • banan
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mały ogórek
  • sok z cytryny
  • szczypta imbiru
  • kilka kostek lodu

Wszystkie składniki wymieszać w blenderze. Napój uzupełnić wodą mineralną. 

KOKTAJL PROTEINOWY

  • banan
  • 2 brzoskwinie
  • garść młodych liści pokrzywy

Delikatnie opłukane liście pokrzywy miksujemy z owocami; uzupełniamy wodą.

WEGAŃSKIE SMOOTHIE

  • pół szklanki wiśni bez pestek
  • pół szklanki malin
  • mały ogórek
  • łyżka nasion chia
  • kilka kostek lodu

Całość blendujemy i uzupełniamy wodą mineralną.

BOMBA WITAMINOWA

  • szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
  • banan
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka kostek lodu

Banana obrać, pokroić na kawałki, dodać sok z cytrusów oraz lód i zblendować. Fani mięty mogą ją również uwzględnić w tej wersji smoothie.

MIĘTA I KAKAO

  • kilka liści świeżej mięty
  • 2 łyżki kakao
  • pół awokado
  • szklanka mleka sojowego
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • [opcjonalnie] miód

Wszystko zblendować na gładką konsystencję.

Autor: Klaudia

Komentarze (0)

Inne artykuły

Czy lody są tuczące?

Lody są mrożonym daniem, które poprawia humor i samopoczucie. Nie przez przypadek kapryśny cesarz Neron ustawił swoich niewolników rzędem w stronę apenińskich gór, by poprzez łańcuch rąk podali mu lód, który wraz ze zmiażdżonymi owocami...

Czytaj dalej

Cholesterol - co trzeba o nim wiedzieć?

Dlaczego zazwyczaj kojarzymy go raczej negatywnie? Ile prawdy jest w tym co „myślimy”, że wiemy na temat cholesterolu? Bez niego ludzki organizm nie mógłby funkcjonować prawidłowo, gdyż jest on źródłem powstawania niezbędnych elementów ciała. Temat...

Czytaj dalej

Chleb świętojański

Chleb od wieków uważany jest za symbol niebiańskiego pokarmu. Posiada on niezwykle sakralne znaczenie, ale nie w znaczeniu liturgicznym, a dogłębnie świeckim: człowiek z plonów, które zebrał od ziemi potrafił wytworzyć za pomocą własnych rąk,...

Czytaj dalej

Rzeżucha, ach to Ty!

Rzeżucha jest rośliną, którą znamy z domowego parapetu i całkiem słusznie kojarzymy ją z Wielkanocą, ale to tylko część prawdy. Wielkanoc to nic innego jak chrześcijański sposób witania się z wiosną, ale - alleluja! -...

Czytaj dalej
Więcej artykułów