Jak właściwie przechowywać żywność?

Oceń:
(0 głosów)
Jak właściwie przechowywać żywność?
fot. Anna_Omelchenko (photodune.net)

Organizacja i porządek w kuchni to bardzo ważne sprawy. W dużym stopniu łączą się z tym zasady przechowywania żywności. Właściwe gospodarowanie przestrzenią kuchenną w połączeniu z umiejętnym i odpowiednim umiejscowieniem produktów spożywczych to nie tylko ogromne ułatwienie w codziennym poruszaniu się po spiżarni, szafkach czy lodówkach. Prawidłowa segregacja  przyczynia się do ochrony naszego zdrowia, a nawet portfela! Źle przechowywana żywność łatwo się psuje, ulega pleśniom i bakteriom. Pomyślmy, ile razy zatruliśmy się nieświeżym jedzeniem, albo ile żywności wylądowało w koszu na śmieci… Statystyki są przerażające, gdyż prawie połowa Polaków przyznała się do wyrzucania chleba, dalej są wędliny, warzywa i owoce. To bezmiar niepotrzebnie wydanych pieniędzy, przy którym bolesnym jest fakt, iż nasza ciężka praca idzie na marne. A sposób na zdrowie i oszczędność jest prosty – zorganizuj swoją kuchnię! Oto kilka rad dotyczących właściwego przechowywania żywności.

Lodówka

Produkty, które chowamy do lodówki powinny być zapakowane w pojemniki lub papier. Przy powtarzających się artykułach zwróćmy uwagę na datę ważności i tak te, które możemy dłużej przechować ustawmy z tyłu. To, na której półce położysz dany produkt ma wielkie znaczenie. Bowiem w lodówce panują różne temperatury, a do każdej półki przypisana jest grupa produktów, które powinny się tam znaleźć, i tak:

górna półka – miejsce, w którym panuje najwyższa temperatura. Idealnie nadaje się do przechowywania przetworów, słodyczy i ciast, a także resztek posiłków.

środkowa półka – średnia temperatura sprzyja składowaniu jogurtów, mlek, serów, wędlin, kiszonek i jaj. Umieścimy tu także gotowe dania i zupy.

dolna półka – dominuje tu niska temperatura, więc najlepiej układać produkty surowe, mięso, ryby, owoce morza – wszystko zawinięte w szczelne woreczki zabezpieczające inne produkty przed bakteriami oraz wypłynięciem soków.

szuflady – miejsce dla warzyw i owoców. Sałatę, szczypior, liście szpinaku, szczawiu należy zawinąć w mokry papier, aby nie wyschły. Nie wkładamy do lodówki owoców egzotycznych oraz pomidorów, ogórków, cukini i papryki!

drzwiczki – umieszczamy tu napoje, masła, majonezy, sosy, musztardy, keczupy, oleje.

Zamrażalnik

Miejsce na mrożonki, gdzie temperatura powinna wynosić ok. -18ºC. Rozmrożony produkt nie nadaje się do zamrożenia po raz kolejny. Zakupione mrożonki powinny trafić do zamrażalnika w ciągu godziny. Co do wyżej wymienionego chleba, który się tak marnuje – przecież nawet mieszkając samemu można podzielić bochenek na kilka części i mrozić. Jeden woreczek to np. 6 kromek, które wystarczają na śniadanie i kolację.

Kuchenne szafki

Tutaj przechowujemy produkty mączne i zbożowe. Płatki i kaszę powinno się trzymać w słojach lub szczelnych pojemnikach. Mąki, ryże, makarony, konserwy, groch, fasolę, octy, oleje, suszone grzyby – wszystko zapakowane hermetycznie. Po zakupie najlepiej przesypać je do pudełek, podpisać i oznaczyć datą ważności. Należy pamiętać o wykorzystaniu składnika do końca, gdyż dosypywanie świeżego produktu sprawi, iż ten na spodzie będzie zepsuty. Nadają się tu także produkty zamknięte, które w sklepie stoją na półkach - nieotwarte puszki, keczupy, majonezy.

Miejscem dla pieczywa jest chlebak (lub zamrażalnik, jeśli akurat go nie jemy).

Co z przyprawami

Świeże – hodować na kuchennym parapecie, a jeśli nie mamy takiej możliwości to najlepiej je zamrozić, gdyż nie stracą swych właściwości i aromatów. Natomiast suszone przyprawy powinniśmy trzymać w szklanych, szczelnych pojemnikach, które swoje miejsce znajdą w chłodnej, zaciemnionej szafce.

Podczas zakupów należy zwrócić uwagę na datę ważności i jakość produktu. Owoce i warzywa należy myć dopiero przed samą konsumpcją, gdyż uczynienie tego wcześniej sprawi, że szybciej się zepsują. Zamrożone pieczywo możemy spożywać nawet przez pół roku. Mrozić można także ciasta, spody do pizzy czy pierogi. Przygotowane posiłki powinny trafić do lodówki w czasie 2 godzin, a chowając resztki dań należy pamiętać o czystych pojemnikach.

Autor: Klaudia

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Jedzmy kasze, bo warto!

Znane od wieków stanowiły podstawę żywieniową ludności całego świata. Często gościły na stołach ubogich, prostych ludzi, ale doceniali je także zamożni władcy – królowały w jadłospisie Kazimierza Wielkiego czy Władysława Jagiellończyka. To wszystko dzięki dużemu...

Czytaj dalej

Maliny i ich niezwykłe właściwości

Latem zjadamy je prosto z krzaczka, a w okresie jesienno-zimowym dodajemy do herbaty. Można z nich robić różne przetwory, ale oprócz tego, żę maliny wyśmienicie smakują, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Czytaj dalej

Wegetariański grill

Często się słyszy, że grillowanie jest narodowym sportem Polaków. W sumie, czemu nie mamy być z tego dumni? :) Przecież to zdrowa forma przygotowywania posiłków, bez zbędnego tłuszczu, na świeżym powietrzu i w doborowym towarzystwie!...

Czytaj dalej

Kapusta kiszona: nic jej nie pokona!

Stara wiedźma znad rozlewiska swoimi stopami potrafiła działać na kapustę, jak Andrzej Gołota na przeciwników, z tą jednak różnicą, że ugniatana przez kobietę kapusta stawała się tym lepsza, im więcej zadawano jej ciosów. Wydawała ona...

Czytaj dalej