Dzisiejsze powietrze, klimat i środowisko nie zapewniają nam zbyt wysokiej odporności. Coraz więcej ludzi zapada na meteoropatię, czyli wrażliwość na zmiany warunków atmosferycznych. Łatwo narażamy nasz organizm na osłabienie, co przyczynia się do powstawania niechcianych przeziębień czy chorób. Zażywanie leków i witamin wzmacniających odporność nie jest koniecznością, gdyż zamiast do apteki można udać się do sklepu spożywczego i tam nabyć produkty, które z pewnością pomogą nam podbudować odporność.
Miód – przede wszystkim zapobiega infekcjom, łagodzi objawy kaszlu i bólu gardła, udziela się w przemianie materii i usuwa toksyny z organizmu. Leczy chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Działa przeciwgorączkowo i wzmaga pocenie się. Zawiera naturalny antybiotyk zw. inhibiną.
Cebula – korzystnie wpływa na poprawę odporności, wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi, łagodzi bóle narządów oddechowych, wzmacnia kości.
Maliny – zwalczają infekcje wirusowe oraz przeziębienia. Ich duża zawartość żelaza wzmacnia krwinki czerwone przez co leczy też niedokrwistość.
Kiełki pszenicy – doskonałe źródło błonnika wspomagającego trawienie. Zawierają bardzo dużo witamin, białek i cynku.
Natka pietruszki – jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, która oprócz swego działania zwalczającego zapalenia i infekcje dodatkowo skraca czas trwania choroby nawet o 70%.
Szpinak – zawiera antyoksydanty i cenny kwas foliowy odpowiedzialny za odbudowę i tworzenie nowych komórek DNA. Najwięcej właściwości zdrowotnych wykazuje zjadany na surowo lub sparzony (blanszowany).
Cytrusy – mieszczą w sobie duże pokłady witaminy C, wspomagającej organizm podczas infekcji wirusowych, przeziębień i grypy. Zjadanie cytrusów zapobiega powstawaniu różnorakich zapaleń, a wszystko za sprawą odpowiedzialnych za to flawonoidów.
Czosnek – posiada antyoksydanty wzmacniające odporność. Zwalcza bakterie Helicobacter pylori odpowiedzialną za wrzody i nowotwór żołądka. Spowalnia rozmnażanie się wirusów. Zawiera naturalny antybiotyk zw. allicyną.
Czarny bez – działa przeciwbólowo, zwalcza infekcje, stany zapalne i bóle gardła. Jest źródłem antocyjanów i witaminy C.
Ryby morskie – swoje zbawienne działanie zawdzięczają głównie obecnych w nich nienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3. Chronią organizm przed infekcjami, chorobami oraz przyspieszają gojenie ran.
Jogurty – zawierają probiotyki, czyli „dobre bakterie”, które zwalczają infekcje chroniąc nasz organizm jeszcze przed atakiem wirusów i zarazków.
Brokuły – warzywa bogate w witaminy A, D i C. Zapobiegają powstawaniu wrzodów żołądka oraz wspomagają układ odpornościowy i nerwowy. Chronią organizm przed uszkodzeniami, dzięki mnóstwu składnikom odżywczym.
Kapusta – bogate źródło witaminy C posiadające świetne działanie antynowotworowe.
Herbata – polifenole i flawonoidy zawarte w płynie skutecznie zwalczają choroby niszcząc komórki chorobotwórcze.
Migdały – codziennie zjadana garść migdałów chroni nas przed stresem, a to wszystko za sprawą zawartych w nich ryboflawiny i niacyny. Dodatkowo stawiają na nogi system immunologiczny dzięki dużej zawartości witaminy E.
Ze względu na bogate właściwości i korzystny wpływ na nasz układ odpornościowy warto sięgać też po imbir, jajka, pieczarki, jagody Acai, ostrygi, marchew, kaszę gryczaną, cynamon, kiełki, arbuza oraz inne produkty bogate w witaminy C, A, B, kwasy foliowe oraz omega-3, cynk i selen. Natomiast w celu uniknięcia spadku odporności należy unikać spożywania alkoholu, cukrów prostych i kalorycznych przekąsek.
Dbanie o swoją odporność nie jest sprawą skomplikowaną. Należy pilnować, aby nasza dieta była bogata w zdrowe i wartościowe składniki odżywcze. Wymienione wyżej produkty na pewno pomogą wzmocnić nasz układ immunologiczny a do tego uchronią nas od chorób i infekcji. Należy jednak pamiętać, że główną przyczyną występowania przeziębień i zapaleń jest brak ruchu i aktywności na świeżym powietrzu.
Komentarze (0)