20 ciekawostek o kawie

Oceń:
(0 głosów)
20 ciekawostek o kawie
fot. flaivoloka / freeimages.com

Pijemy ją codziennie... Dla milionów ludzi ranek bez niej jest abstrakcją... Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez niej.. KAWA. Wyborna i pobudzająca dawka energii. Jest atrybutem śniadań, przerw w pracy, wypadu z przyjaciółmi, gdyż ponoć przy kawie najlepiej się rozmawia. Każdy może ją przyrządzić na swój sposób: mocne, gorzkie espresso, słodka cafe latte, mocha, rozgrzewająca irish coffee czy cappuccino i inka – kawy, którą mogą również spożywać młodsi. Idealnym obrazem picia kawy są słowa Martyny Wojciechowskiej: "Jeśli masz zmartwienie - napij się kawy, jeśli się cieszysz - napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony - napij się kawy."

20 CIEKAWOSTEK O KAWIE:

1. WPŁYWA NA DŁUGOŚĆ ŻYCIA – kawa mieści w sobie przeciwutleniacze, które działają pobudzająco i orzeźwiająco dla ludzkiego organizmu. Picie jej przyspiesza przemianę materii oraz zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy czy Parkinsona.

2. POBUDZENIE – właściwości stymulujące są najbardziej efektywne, kiedy pije się kawę między godzina 9.30 a 11.30.

3. KOSMETYKI – kofeina zawarta w kawie znajduje się w kosmetykach przeciw starzeniu się skóry oraz redukujących cellulit.

4. POPULARNY NAPÓJ – każdego roku na świecie wypija się ok. 400 miliardów filiżanek kawy, ponadto jest na drugim miejscu światowych towarów handlowych, wyprzedzona przez ropę naftową.

5. DRZEWKO KAWOWE – dojrzewa i owocuje po ok. 4 latach, produkuje ziarna kawy przez ok. 30 lat a średnia długość życia takiego drzewka to 50 lat.

6. ZAPACH – woń kawy jest jednym z najbardziej rozpoznawanych zapachów na świecie.

7. NAJWIĘKSI PRODUCENCI KAWY to Brazylia, Wietnam i Kolumbia.

8. SMAK I AROMAT – są zależne od rodzaju kawy, miejsca jej zbierania i procesu palenia. Za jedną z najlepszych odmian kawy uważa się Coffea Arabica uprawianą w Etiopii.

9. MOTORYZACJA – wielkie koncerny motoryzacyjne mają dużo wspólnego z kawą, np. Peugeot wcześniej oprócz samochodów produkował też młynki do kawy.

10. ZDROWIE – picie kawy polepsza pamięć krótkotrwałą, poprawia koncentrację, zwiększa efektywność środków przeciwbólowych, ogranicza rozwój próchnicy zębów, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, pęcherza i wątroby. Polecana jest osobom cierpiącym na nadkwasotę, niedociśnienie, astmę oskrzelową oraz przy napadach duszności.

11. NEGATYWNE WŁAŚCIWOŚCI – problemy z zaśnięciem, ryzyko martwego urodzenia (kawa jest niewskazana dla kobiet w ciąży, a jeśli, to w bardzo małych ilościach), gotowana kawa wpływa na podniesienie poziomu cholesterolu, podnosi ciśnienie, pita przy wzmożonym stresie powoduje nagły i znaczący wzrost ciśnienia krwi.

12. NAJWIĘKSZY IMPORTEREM kawy na świecie jest Japonia, w samym Tokio mieści się ok. 10 tysięcy kawiarni.

13. KTO PIJE NAJWIĘCEJ? - mieszkańcy Skandynawii wypijają rocznie ok. 13 kg kawy na mieszkańca.

14. ĆWICZENIA – wypicie kawy przed wzmożonym wysiłkiem fizycznym ogranicza ból mięśni nawet do 50%. Spożywanie jej przed treningiem pozwala osiągnąć lepsze rezultaty.

15. TRANSPORT – pierwszym środkiem transportowania kawy był wielbłąd.

16. PIERWSZA POLSKA KAWIARNIA powstała w 1700r. W Gdańsku.

17. BEETHOVEN – był wielkim sympatykiem kawy. Zawsze, kiedy miał na nią ochotę odliczał 60 jej ziaren, z których zaparzano mu filiżankę ukochanego napoju.

18. SZYBKIE DZIAŁANIE – pierwsze efekty działania kofeiny na organizm są odczuwalne już po 10 minutach.

19. LATTE ART – jest to sztuka tworzenia wzorów z mleka na powierzchni kawy.

20. PEELING – robiony z fusów mielonej kawy idealnie regeneruje skórę szorstkich dłoni, doskonale wygładza naskórek i jest skuteczny w zwalczaniu niechcianego cellulitu.

„Błyskotliwość myśli i szybkość skojarzeń w brunatnym napoju się budzi”

Autor: Klaudia

Komentarze (0)

Inne artykuły

24 triki kuchenne, które warto znać

Kuchnia już dawno wyłamała się ze sztywnych barier postrzegania jej jako narzędzia zaspakajającego naszą potrzebę jedzenia. Dzisiaj jesteśmy świadkami ewolucji gotowania za sprawą łączenia innowacyjnych pomysłów ze starą szkołą. Kiedyś większość czynności wykonywanych przy przygotowywaniu...

Czytaj dalej

Maliny i ich niezwykłe właściwości

Latem zjadamy je prosto z krzaczka, a w okresie jesienno-zimowym dodajemy do herbaty. Można z nich robić różne przetwory, ale oprócz tego, żę maliny wyśmienicie smakują, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Czytaj dalej

Paprykowe ciekawostki

Niskokaloryczna i bogata w witaminy, słodka i ostra, łatwo dostępna, smaczna i chrupiąca, nadająca się niemalże do wszystkiego papryka posiada arsenał wartości odżywczych. Ile tak naprawdę wiemy o tym ciekawym warzywie?

Czytaj dalej
Więcej artykułów