20 ciekawostek o kawie

Oceń:
(0 głosów)
20 ciekawostek o kawie
fot. flaivoloka / freeimages.com

Pijemy ją codziennie... Dla milionów ludzi ranek bez niej jest abstrakcją... Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez niej.. KAWA. Wyborna i pobudzająca dawka energii. Jest atrybutem śniadań, przerw w pracy, wypadu z przyjaciółmi, gdyż ponoć przy kawie najlepiej się rozmawia. Każdy może ją przyrządzić na swój sposób: mocne, gorzkie espresso, słodka cafe latte, mocha, rozgrzewająca irish coffee czy cappuccino i inka – kawy, którą mogą również spożywać młodsi. Idealnym obrazem picia kawy są słowa Martyny Wojciechowskiej: "Jeśli masz zmartwienie - napij się kawy, jeśli się cieszysz - napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony - napij się kawy."

20 CIEKAWOSTEK O KAWIE:

1. WPŁYWA NA DŁUGOŚĆ ŻYCIA – kawa mieści w sobie przeciwutleniacze, które działają pobudzająco i orzeźwiająco dla ludzkiego organizmu. Picie jej przyspiesza przemianę materii oraz zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy czy Parkinsona.

2. POBUDZENIE – właściwości stymulujące są najbardziej efektywne, kiedy pije się kawę między godzina 9.30 a 11.30.

3. KOSMETYKI – kofeina zawarta w kawie znajduje się w kosmetykach przeciw starzeniu się skóry oraz redukujących cellulit.

4. POPULARNY NAPÓJ – każdego roku na świecie wypija się ok. 400 miliardów filiżanek kawy, ponadto jest na drugim miejscu światowych towarów handlowych, wyprzedzona przez ropę naftową.

5. DRZEWKO KAWOWE – dojrzewa i owocuje po ok. 4 latach, produkuje ziarna kawy przez ok. 30 lat a średnia długość życia takiego drzewka to 50 lat.

6. ZAPACH – woń kawy jest jednym z najbardziej rozpoznawanych zapachów na świecie.

7. NAJWIĘKSI PRODUCENCI KAWY to Brazylia, Wietnam i Kolumbia.

8. SMAK I AROMAT – są zależne od rodzaju kawy, miejsca jej zbierania i procesu palenia. Za jedną z najlepszych odmian kawy uważa się Coffea Arabica uprawianą w Etiopii.

9. MOTORYZACJA – wielkie koncerny motoryzacyjne mają dużo wspólnego z kawą, np. Peugeot wcześniej oprócz samochodów produkował też młynki do kawy.

10. ZDROWIE – picie kawy polepsza pamięć krótkotrwałą, poprawia koncentrację, zwiększa efektywność środków przeciwbólowych, ogranicza rozwój próchnicy zębów, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, pęcherza i wątroby. Polecana jest osobom cierpiącym na nadkwasotę, niedociśnienie, astmę oskrzelową oraz przy napadach duszności.

11. NEGATYWNE WŁAŚCIWOŚCI – problemy z zaśnięciem, ryzyko martwego urodzenia (kawa jest niewskazana dla kobiet w ciąży, a jeśli, to w bardzo małych ilościach), gotowana kawa wpływa na podniesienie poziomu cholesterolu, podnosi ciśnienie, pita przy wzmożonym stresie powoduje nagły i znaczący wzrost ciśnienia krwi.

12. NAJWIĘKSZY IMPORTEREM kawy na świecie jest Japonia, w samym Tokio mieści się ok. 10 tysięcy kawiarni.

13. KTO PIJE NAJWIĘCEJ? - mieszkańcy Skandynawii wypijają rocznie ok. 13 kg kawy na mieszkańca.

14. ĆWICZENIA – wypicie kawy przed wzmożonym wysiłkiem fizycznym ogranicza ból mięśni nawet do 50%. Spożywanie jej przed treningiem pozwala osiągnąć lepsze rezultaty.

15. TRANSPORT – pierwszym środkiem transportowania kawy był wielbłąd.

16. PIERWSZA POLSKA KAWIARNIA powstała w 1700r. W Gdańsku.

17. BEETHOVEN – był wielkim sympatykiem kawy. Zawsze, kiedy miał na nią ochotę odliczał 60 jej ziaren, z których zaparzano mu filiżankę ukochanego napoju.

18. SZYBKIE DZIAŁANIE – pierwsze efekty działania kofeiny na organizm są odczuwalne już po 10 minutach.

19. LATTE ART – jest to sztuka tworzenia wzorów z mleka na powierzchni kawy.

20. PEELING – robiony z fusów mielonej kawy idealnie regeneruje skórę szorstkich dłoni, doskonale wygładza naskórek i jest skuteczny w zwalczaniu niechcianego cellulitu.

„Błyskotliwość myśli i szybkość skojarzeń w brunatnym napoju się budzi”

Autor: Klaudia

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Egzotyczne przyprawy i ich zastosowanie

Dzisiejsza kuchnia nie może obejść się bez różnorakich przypraw. Na szczęście większość z nich jest ogólnodostępna i niedroga. To dzięki przyprawom nasze dania wzbogacają swe walory smakowe i zapachowe, przez co nierzadko jałowe produkty stają...

Czytaj dalej

Masło czy margaryna: co jest zdrowsze?

Nasz głód zdrowia spowodował powstanie bardzo ciężkiej choroby. To chęć zdrowia przytłacza i jest jak ciężka choroba, w której odmętach pogrąża się człowiek nie wiedząc już, co lepsze: masło, czy margaryna, mleko czy brak mleka,...

Czytaj dalej

Powrót kawy zbożowej

Kawa zbożowa pozwala dorosłemu człowiekowi roztopić się w uśmiechu na wspomnienie swojego dzieciństwa, które podlewane było ciepłem tej kawy, ale także na życie dorosłe bardziej zdrowe. Nie jest tak, że jest to napój dzieci, tej...

Czytaj dalej