Stargazy pie

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 20 g wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 4 wędzone sardele
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Sardele wędzone pozbawić skóry i ości, a mięso rozdrobnić na małe kawałki (głów ryb nie wyrzucać) i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, pokroić w drobną kostkę i dodać do rozdrobnionej ryby w misce. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą i przełożyć do formy do pieczenia. Następnie rozgrzać masło na patelni, dodać do tego pokrojoną cebulę, boczek i lekko przyrumienić. Do przyrumienionych składników dodać pokrojone ziemniaki z rozdrobnioną wędzoną sardelą. Całość wymieszać i smażyć przez jedną minutę. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i wlać do nich mleko. Składniki w rondlu roztrzepać trzepaczką i przelać je do smażonych składników na patelni. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć do chwili ścięcia się jaj. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do wysmarowanego ciasta w formie do pieczenia. Ciasto dobrze zlepić, wyłożyć głowami wędzonych ryb i piec w piekarniku rozgrzanym do 185°C na złoty kolor.

0 komentarzy

Podobne przepisy