Zupa ananasowo-grzybowa z curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1241
Składniki:
- 400 g świeżego ananasa
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 200 g świeżych maślaków
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 1 l wody
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 czerwona papryczka chili
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa, ananasa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Maślaki dokładnie oczyścić i pokroić je w cienkie plastry. Ananasa pozbawić skóry, rdzenia, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, dodać do tego ziarna czarnego pieprzu i gotować do miękkości. Kiedy składniki zmiękną, wsypać do tego curry, odcedzony z zalewy zielony groszek i posiekaną drobno papryczkę chili. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenia, po czym wlać do tego śmietanę, dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć je z ognia i przelać do miski. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego i pokrojonego wcześniej ananasa i maślaki. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonego czarnego pieprzu i smażyć przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i dodać do całości.
Komentarze (0)