Vis Waterzooi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2103
Składniki:
- 300 g filetółego wina wytrawnego
- 60 ml śmietany 18%
- 30 g krewetek
- 6 ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 por
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, filety rybne i krewetki umyć i osaczyć z wody. Krewetki oczyścić z części niejadalnych. Filety z dorsza pokroić na kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Ziemniaki obrać ze skóry, potem przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej szalotki dodać pokrojonego dorsza i krewetki. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników wlać wino wytrawne i dusić je pod przykryciem do odparowania połowy wina. Wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojoną wcześniej marchew, por oraz czerwona paprykę. Całość gotować do miękkości składników. Wtedy wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po czym wszystko ściągnąć z ognia, przelać do ziemniaków na talerzu i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)