Tuńczyk z owocami miodem i musztadą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1943
Tuńczyk z owocami miodem i musztadą
fot. ayustety / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego tuńczyka
  • 5 g rodzynek
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 gruszki Komisówki
  • 2 liście świeżej mięty do dekoracji
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka sezamu

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Jabłka oraz gruszki pozbawić gniazd nasiennych, po czym jabłka pokroić w cienkie plastry, a gruszki w słomkę. Rodzynki sparzyć jedną szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miseczki. Tuńczyka pokroić w cienkie plastry i dodać do rodzynek w misce wraz z pokrojonymi wcześniej owocami. Miód lipowy dokładnie wymieszać z sosem sojowym oraz musztardą i tym zalać potrawę. Całość udekorować listkami świeżej mięty i posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów