Tuńczyk z owocami miodem i musztadą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1943
Składniki:
- 300 g wędzonego tuńczyka
- 5 g rodzynek
- 2 słodkie jabłka
- 2 gruszki Komisówki
- 2 liście świeżej mięty do dekoracji
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka sezamu
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody. Jabłka oraz gruszki pozbawić gniazd nasiennych, po czym jabłka pokroić w cienkie plastry, a gruszki w słomkę. Rodzynki sparzyć jedną szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miseczki. Tuńczyka pokroić w cienkie plastry i dodać do rodzynek w misce wraz z pokrojonymi wcześniej owocami. Miód lipowy dokładnie wymieszać z sosem sojowym oraz musztardą i tym zalać potrawę. Całość udekorować listkami świeżej mięty i posypać sezamem.
Komentarze (0)