Tort brzoskwiniowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2893
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 250 g cukru
- 150 g serka homogenizowanego
- 1 duża paczka herbatników
- 50 g likieru brzoskwiniowego
- 2 torebki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki śmietany
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1 opakowanie żelatyny
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- szczypta cynamonu
Opis przygotowania:
Brzoskwinie umyć, odłożyć 2 sztuki. Do rondla wlać 1 szklankę wody, 200 g cukru, cukier waniliowy i ugotować z tego syrop. Na gotujący syrop wrzucić całe brzoskwinie i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Odlać trochę gotowego syropu, dodać likier brzoskwiniowy wymieszać i namoczyć w nim herbatniki. Wysmarować tortownicę masłem, posypać bułką tarta i ułożyć na jej spodzie nasiąknięte herbatniki. W pozostałym syropie rozpuścić żelatynę.
W innym naczyniu ubić śmietanę z powoli dolewaną wodą gazowaną, dodać do niej rozpuszczoną żelatynę, serek homogenizowany, pozostały cukier i szczyptę cynamonu. Całość dobrze utrzeć, na jednolity krem. Krem przełożyć na herbatniki w tortownicy.
Z ugotowanych brzoskwiń usunąć pestki, miąższ podzielić na drobne kawałeczki i przełożyć na krem. Następnie wierzch pokryć kolejna partią namoczonych w syropie herbatników.
Tortownicę włożyć na 2 godziny do lodówki. W tym czasie odłożone brzoskwinie podzielić na cząstki, usunąć z nich pestki, skropić owoce sokiem z cytryny, zalać pozostałym syropem i zmiksować. Po wyjęciu z lodówki polać tort zmiksowanymi brzoskwiniami. Do spożycia podajemy na zimno.
W innym naczyniu ubić śmietanę z powoli dolewaną wodą gazowaną, dodać do niej rozpuszczoną żelatynę, serek homogenizowany, pozostały cukier i szczyptę cynamonu. Całość dobrze utrzeć, na jednolity krem. Krem przełożyć na herbatniki w tortownicy.
Z ugotowanych brzoskwiń usunąć pestki, miąższ podzielić na drobne kawałeczki i przełożyć na krem. Następnie wierzch pokryć kolejna partią namoczonych w syropie herbatników.
Tortownicę włożyć na 2 godziny do lodówki. W tym czasie odłożone brzoskwinie podzielić na cząstki, usunąć z nich pestki, skropić owoce sokiem z cytryny, zalać pozostałym syropem i zmiksować. Po wyjęciu z lodówki polać tort zmiksowanymi brzoskwiniami. Do spożycia podajemy na zimno.
Komentarze (0)