Tort brzoskwiniowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2893
Tort brzoskwiniowy
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 250 g cukru
  • 150 g serka homogenizowanego
  • 1 duża paczka herbatników
  • 50 g likieru brzoskwiniowego
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 opakowanie żelatyny
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • szczypta cynamonu

Opis przygotowania:

Brzoskwinie umyć, odłożyć 2 sztuki. Do rondla wlać 1 szklankę wody, 200 g cukru, cukier waniliowy i ugotować z tego syrop. Na gotujący syrop wrzucić całe brzoskwinie i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Odlać trochę gotowego syropu, dodać likier brzoskwiniowy wymieszać i namoczyć w nim herbatniki. Wysmarować tortownicę masłem, posypać bułką tarta i ułożyć na jej spodzie nasiąknięte herbatniki. W pozostałym syropie rozpuścić żelatynę.

W innym naczyniu ubić śmietanę z powoli dolewaną wodą gazowaną, dodać do niej rozpuszczoną żelatynę, serek homogenizowany, pozostały cukier i szczyptę cynamonu. Całość dobrze utrzeć, na jednolity krem. Krem przełożyć na herbatniki w tortownicy.

Z ugotowanych brzoskwiń usunąć pestki, miąższ podzielić na drobne kawałeczki i przełożyć na krem. Następnie wierzch pokryć kolejna partią namoczonych w syropie herbatników.

Tortownicę włożyć na 2 godziny do lodówki. W tym czasie odłożone brzoskwinie podzielić na cząstki, usunąć z nich pestki, skropić owoce sokiem z cytryny, zalać pozostałym syropem i zmiksować. Po wyjęciu z lodówki polać tort zmiksowanymi brzoskwiniami. Do spożycia podajemy na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów