Shirin Polo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 750
Shirin Polo
fot. Chaojoker (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu basmati
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki łuskanych pistacji
  • 2 łyżki suszonych daktyli bez pestek
  • szczypta szafranu
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przespać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego szczyptą szafranu i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pistacje, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz cytryny i pokrojone na małe kawałki daktyle. Składniki na patelni wymieszać i smażyć ja na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do ryżu na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów