Shirin Polo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 750
Składniki:
- 2 szklanki ryżu basmati
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
- 2 łyżki łuskanych pistacji
- 2 łyżki suszonych daktyli bez pestek
- szczypta szafranu
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przespać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego szczyptą szafranu i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pistacje, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz cytryny i pokrojone na małe kawałki daktyle. Składniki na patelni wymieszać i smażyć ja na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do ryżu na talerzu.
Komentarze (0)