Sambar z mushti polo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1367
Sambar z mushti polo
fot. easycooking / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • Na sambar:
  • 3 szklanki wody
  • 3 suszone liście curry
  • 2 okry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka łuskanego grochu
  • 1 marchew
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryczki chili
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka maki ryżowej
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mąki z fasolki urad dal
  • 0,5 łyżeczki kozieradki
  • 0,5 szklanki przegotowanej przestudzonej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.

Przygotować sambar: groch łuskany przełożyć do rondla, zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Namoczony groch postawić na średnim ogniu, dodać do niego pokrojoną marchew, wsypać do tego kurkumę i gotować do miękkości składników. Wtedy zmiksować je mikserem na jednolitą masę i zmniejszyć ogień. Następnie papryczkę chili oraz okrę pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki, razem przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć je przez 1 minutę. Do smażonych składników wsypać mieloną kozieradkę, dodać pastę tamaryndową, mieloną papryczkę chili oraz suszone liście curry, dokładnie wymieszać i razem smażyć przez kolejną minutę na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do gotowanych składników w grochem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukrem, wymieszać, zwiększyć ogień i szybko zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przelać do filiżanki.

Przygotować ciasto: mąkę z fasolki urad przesypać do miski i wymieszać z mąką ryżową. Wsypać do tego wiórki kokosowe, szczyptę soli, mieloną kozieradkę i wszystko zalać przegotowaną i przestudzoną wodą. Z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką przelać na niego wyrobione ciasto. Smażyć na rumiany kolor z jednej strony na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów