Sambar z mushti polo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1523
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- Na sambar:
- 3 szklanki wody
- 3 suszone liście curry
- 2 okry
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka łuskanego grochu
- 1 marchew
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonej papryczki chili
- Na ciasto:
- 1 szklanka maki ryżowej
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 szklanka mąki z fasolki urad dal
- 0,5 łyżeczki kozieradki
- 0,5 szklanki przegotowanej przestudzonej wody
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
Przygotować sambar: groch łuskany przełożyć do rondla, zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Namoczony groch postawić na średnim ogniu, dodać do niego pokrojoną marchew, wsypać do tego kurkumę i gotować do miękkości składników. Wtedy zmiksować je mikserem na jednolitą masę i zmniejszyć ogień. Następnie papryczkę chili oraz okrę pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki, razem przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć je przez 1 minutę. Do smażonych składników wsypać mieloną kozieradkę, dodać pastę tamaryndową, mieloną papryczkę chili oraz suszone liście curry, dokładnie wymieszać i razem smażyć przez kolejną minutę na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do gotowanych składników w grochem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukrem, wymieszać, zwiększyć ogień i szybko zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przelać do filiżanki.
Przygotować ciasto: mąkę z fasolki urad przesypać do miski i wymieszać z mąką ryżową. Wsypać do tego wiórki kokosowe, szczyptę soli, mieloną kozieradkę i wszystko zalać przegotowaną i przestudzoną wodą. Z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką przelać na niego wyrobione ciasto. Smażyć na rumiany kolor z jednej strony na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy
Przygotować sambar: groch łuskany przełożyć do rondla, zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Namoczony groch postawić na średnim ogniu, dodać do niego pokrojoną marchew, wsypać do tego kurkumę i gotować do miękkości składników. Wtedy zmiksować je mikserem na jednolitą masę i zmniejszyć ogień. Następnie papryczkę chili oraz okrę pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki, razem przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć je przez 1 minutę. Do smażonych składników wsypać mieloną kozieradkę, dodać pastę tamaryndową, mieloną papryczkę chili oraz suszone liście curry, dokładnie wymieszać i razem smażyć przez kolejną minutę na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do gotowanych składników w grochem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukrem, wymieszać, zwiększyć ogień i szybko zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przelać do filiżanki.
Przygotować ciasto: mąkę z fasolki urad przesypać do miski i wymieszać z mąką ryżową. Wsypać do tego wiórki kokosowe, szczyptę soli, mieloną kozieradkę i wszystko zalać przegotowaną i przestudzoną wodą. Z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką przelać na niego wyrobione ciasto. Smażyć na rumiany kolor z jednej strony na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy
Komentarze (0)