Sabzi-Polo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1888
Sabzi-Polo
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z łososia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka pokrojonego, zielonego koperku
  • 1 mango
  • 0,5 łyżeczki suszonej kozieradki
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • natka selera dekoracji
  • pieprz biały (mielony)
  • sól

Opis przygotowania:

Mango, rybę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osaczyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla i zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody. Wsypać do tego pokrojony, zielony koperek, suszoną kolendrę oraz kozieradkę. Całość ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Mango obrać ze skóry, a miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do składników na talerzu. Filety z łososia podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości ryby na średnim ogniu. Kiedy ryba zmięknie, ściągnąć ją z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów