Sabzi-Polo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1888
Składniki:
- 300 g filetów z łososia
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka pokrojonego, zielonego koperku
- 1 mango
- 0,5 łyżeczki suszonej kozieradki
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- natka selera dekoracji
- pieprz biały (mielony)
- sól
Opis przygotowania:
Mango, rybę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osaczyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla i zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody. Wsypać do tego pokrojony, zielony koperek, suszoną kolendrę oraz kozieradkę. Całość ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Mango obrać ze skóry, a miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do składników na talerzu. Filety z łososia podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości ryby na średnim ogniu. Kiedy ryba zmięknie, ściągnąć ją z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką selera.
Komentarze (0)