Kuku Sabzi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1513
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 4 rzodkiewki
- 4 ozdobne kwiaty do dekoracji
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 g kiełków rzodkiewki
- 2 łyżeczki suszonych nasion berberysu zwyczajnego
- 1 garstka świeżego szpinaku
- 1 szklanka wrzącej wody
- Masa:
- 50 g tłuczonych orzechów włoskich
- 6 jaj
- 2 łyżeczki suszonego szczypiorku
- 2 łyżeczki suszonej kozieradki
- 2 łyżeczki suszonej kolendry
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Nasiona berberysu sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Warzywa umyć i osaczyć z wody. Przygotować masę: jajka wbić do miski, po czym wsypać do tego proszek do pieczenia, szczyptę soli, pieprzu i dobrze roztrzepać trzepaczkę. Następnie do roztrzepanych składników wsypać wszystkie suszone zioła, 50 g tłuczonych drobno orzechów włoskich oraz 1 łyżeczkę sparzonych wcześniej nasion berberysu. Całość dobrze wymieszać i przelać na 1 łyżkę rozgrzanej oliwy na patelni. Składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, pokroić na porcje, wyłożyć na talerz i lekko przestudzić. Potem składniki polać pozostałą oliwą z oliwek i posypać nasionami berberysu. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę, a ubitą dodać do potrawy. Wszystko posypać świeżym szpinakiem, kiełkami rzodkiewki, pokrojoną rzodkiewką oraz udekorować ozdobnymi kwiatami.
Komentarze (0)