Kuku Sabzi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1345
Kuku Sabzi
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 4 rzodkiewki
  • 4 ozdobne kwiaty do dekoracji
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżeczki suszonych nasion berberysu zwyczajnego
  • 1 garstka świeżego szpinaku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Masa:
  • 50 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki suszonego szczypiorku
  • 2 łyżeczki suszonej kozieradki
  • 2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Nasiona berberysu sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Warzywa umyć i osaczyć z wody. Przygotować masę: jajka wbić do miski, po czym wsypać do tego proszek do pieczenia, szczyptę soli, pieprzu i dobrze roztrzepać trzepaczkę. Następnie do roztrzepanych składników wsypać wszystkie suszone zioła, 50 g tłuczonych drobno orzechów włoskich oraz 1 łyżeczkę sparzonych wcześniej nasion berberysu. Całość dobrze wymieszać i przelać na 1 łyżkę rozgrzanej oliwy na patelni. Składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, pokroić na porcje, wyłożyć na talerz i lekko przestudzić. Potem składniki polać pozostałą oliwą z oliwek i posypać nasionami berberysu. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę, a ubitą dodać do potrawy. Wszystko posypać świeżym szpinakiem, kiełkami rzodkiewki, pokrojoną rzodkiewką oraz udekorować ozdobnymi kwiatami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów