Rzodkiewki duszone z cebulą i tymiankiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1558
Rzodkiewki duszone z cebulą i tymiankiem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 długich rzodkiewek
  • 3 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki białego, półsłodkiego wina Fresco
  • 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku
  • woda przegotowana
  • sól
  • pieprz mielony czarny

Opis przygotowania:

Rzodkiewki pozbawić liści, dokładnie je wyszorować pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Szalotki obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zaszklonych szalotek dodać posiekany drobno tymianek, szczyptę soli oraz pierzu, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Wlać do tego półsłodkie wino, dodać rzodkiewki i dusić całość przez kolejną minutę. Wlać do tego tyle przegotowanej wody, aby zakryła rzodkiewki. Wszystko przykryć zagotować i dusić przez 5 minut. Następnie ściągnąć z ognia, odcedzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów