Rzodkiewki duszone z cebulą i tymiankiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1740
Składniki:
- 20 długich rzodkiewek
- 3 łyżki masła
- 2 szalotki
- 2 łyżki białego, półsłodkiego wina Fresco
- 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku
- woda przegotowana
- sól
- pieprz mielony czarny
Opis przygotowania:
Rzodkiewki pozbawić liści, dokładnie je wyszorować pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Szalotki obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zaszklonych szalotek dodać posiekany drobno tymianek, szczyptę soli oraz pierzu, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Wlać do tego półsłodkie wino, dodać rzodkiewki i dusić całość przez kolejną minutę. Wlać do tego tyle przegotowanej wody, aby zakryła rzodkiewki. Wszystko przykryć zagotować i dusić przez 5 minut. Następnie ściągnąć z ognia, odcedzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)