Ratatouille
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1404
Składniki:
- 4 pomidory
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona cukinia
- 1 bakłażan
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana oraz cukinię pokroić w kostkę. Pomidory naciąć w górnej części, wrzucić na 1 l wrzącej wody, odcedzić i obrać ze skóry. Obrane pokroić drobno. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie dodać do tego liście laurowe, pokrojoną paprykę, cukinię oraz bakłażana i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym dodać pokrojone pomidory i smażyć przez kolejne 3 minuty (już na małym ogniu). Gotową potrawę nałożyć na łyżki do przekąsek.
Komentarze (0)