Ratatouille

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1404
Ratatouille
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona cukinia
  • 1 bakłażan
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana oraz cukinię pokroić w kostkę. Pomidory naciąć w górnej części, wrzucić na 1 l wrzącej wody, odcedzić i obrać ze skóry. Obrane pokroić drobno. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie dodać do tego liście laurowe, pokrojoną paprykę, cukinię oraz bakłażana i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym dodać pokrojone pomidory i smażyć przez kolejne 3 minuty (już na małym ogniu). Gotową potrawę nałożyć na łyżki do przekąsek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów