Ratatouille
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1521
Składniki:
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 bakłażan
- 1 cukinia żółta
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Pomidory, bakłażana oraz cukinię pokroić w dużą kostkę. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać obrany i pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę i zeszklić. Następnie dodać do tego pomidory, oprószyć pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem do czasu, aż pomidory puszczą sok. Potem dodać do tego wszystkie pokrojone warzywa, jeszcze raz doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić na małym ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Danie posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)