Ratatouille

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1549
Ratatouille
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia żółta
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Pomidory, bakłażana oraz cukinię pokroić w dużą kostkę. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać obrany i pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę i zeszklić. Następnie dodać do tego pomidory, oprószyć pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem do czasu, aż pomidory puszczą sok. Potem dodać do tego wszystkie pokrojone warzywa, jeszcze raz doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić na małym ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Danie posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów