Puto Bumbong
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1217
Składniki:
- 400 g mąki ryżowej
- 100 g fioletowego barwnika spożywczego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 liście bananowca
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki roztopionego masła
- 0,54 szklanki przegotowanej, przestudzonej wody
Opis przygotowania:
Do miski wsypać mąkę ryżową, brązowy cukier i barwnik spożywczy. Składniki w misce dobrze wymieszać, po czym wlać do tego przegotowaną, przestudzoną wodę i z całości wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu składniki uformować w małe kwadraty i przełożyć je na sito naczynia gotowanego na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody gotować na sicie przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z sita i wyłożyć na liście bananowca. Wszystko polać roztopionym masłem i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze (0)