Puto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 233
Puto
fot. arnold | inuyaki (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g rodzynek
  • 2 łyżki konfitur wiśniowych
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Na ciasto:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: do miski przesypać mąkę uniwersalną, ryżową, proszek do pieczenia oraz cukier i wszystko razem dobrze wymieszać. Do rondla wbić jajko, wlać do niego mleko, wodę, aromat waniliowy, roztopione masło i wymieszać. Następnie lekko ogrzać na średnim ogniu. Po odgrzaniu ściągnąć z ognia i przelać do wymieszanych suchych składników w misce. Całość dokładnie wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietany, a po wymieszaniu przelać do plastikowych foremek. Następnie dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody w naczyniu wszystko gotować przez 15 minut. Gotowe ściągnąć z sita, wyciągnąć z foremek, przełożyć na talerz i podawać do spożycia z konfiturą wiśniową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów