Puto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1326
Składniki:
- 150 g rodzynek
- 2 łyżki konfitur wiśniowych
- 1 szklanka wrzącej wody
- Na ciasto:
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1,5 szklanki mąki uniwersalnej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: do miski przesypać mąkę uniwersalną, ryżową, proszek do pieczenia oraz cukier i wszystko razem dobrze wymieszać. Do rondla wbić jajko, wlać do niego mleko, wodę, aromat waniliowy, roztopione masło i wymieszać. Następnie lekko ogrzać na średnim ogniu. Po odgrzaniu ściągnąć z ognia i przelać do wymieszanych suchych składników w misce. Całość dokładnie wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietany, a po wymieszaniu przelać do plastikowych foremek. Następnie dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody w naczyniu wszystko gotować przez 15 minut. Gotowe ściągnąć z sita, wyciągnąć z foremek, przełożyć na talerz i podawać do spożycia z konfiturą wiśniową.
Komentarze (0)