Pisto de Berenjena

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1703
Pisto de Berenjena
fot. jlastras / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 liście białej kapusty
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 mała, zielona cukinia
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście kapusty włożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, szybko zagotować, odcedzić i wyłożyć na talerz. Bakłażana oraz cukinię pokroić w kostkę. Paprykę zieloną pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Oliwki osączyć z zalewy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną cukinię, bakłażana i paprykę. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, skropić octem balsamicznym i smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Podczas smażenia całość przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Dodać do tego przecier pomidorowy i osączone z zalewy oliwki. Wszystko wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Gotowe danie ściągnąć z ognia i wyłożyć na liście kapusty na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów