Pisto de Berenjena
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1703
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 zielone papryki
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 liście białej kapusty
- 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 1 mała, zielona cukinia
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście kapusty włożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, szybko zagotować, odcedzić i wyłożyć na talerz. Bakłażana oraz cukinię pokroić w kostkę. Paprykę zieloną pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Oliwki osączyć z zalewy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną cukinię, bakłażana i paprykę. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, skropić octem balsamicznym i smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Podczas smażenia całość przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Dodać do tego przecier pomidorowy i osączone z zalewy oliwki. Wszystko wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Gotowe danie ściągnąć z ognia i wyłożyć na liście kapusty na talerzu.
Komentarze (0)