Peda
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2234
Składniki:
- 20 g białego sera twarogowego
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 3/4 szklanki mleka 2%
- 1 łyżeczka nasion dyni
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki kardamonu
Opis przygotowania:
Nasiona dyni obrać ze skóry. Masło stopić na patelni na średnim ogniu. Do stopionego masła wlać mleko 2 % oraz wsypać mleko w proszku i wymieszać. Następnie dodać ser twarogowy, rozgnieść go łyżką i mieszać do czasu, aż wszystkie składniki zaczną odchodzić od ścianek patelni. Z wymieszanych składników powinna powstać gęsta masa. Gdy tak się stanie, ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i lekko przestudzić. Potem wsypać do tego cukier, kardamon i ręcznie wyrabiać przez 3 minuty. Po tym czasie z wyrobionej masy uformować małe kotlety, przełożyć na talerz i udekorować nasionami dyni.
Komentarze (0)