Peda

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2234
Peda
fot. .::RMT::. / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g białego sera twarogowego
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżeczka nasion dyni
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki kardamonu

Opis przygotowania:

Nasiona dyni obrać ze skóry. Masło stopić na patelni na średnim ogniu. Do stopionego masła wlać mleko 2 % oraz wsypać mleko w proszku i wymieszać. Następnie dodać ser twarogowy, rozgnieść go łyżką i mieszać do czasu, aż wszystkie składniki zaczną odchodzić od ścianek patelni. Z wymieszanych składników powinna powstać gęsta masa. Gdy tak się stanie, ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i lekko przestudzić. Potem wsypać do tego cukier, kardamon i ręcznie wyrabiać przez 3 minuty. Po tym czasie z wyrobionej masy uformować małe kotlety, przełożyć na talerz i udekorować nasionami dyni.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów