Omlet po francusku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4748
Składniki:
- 6-8 jajek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka wody, mleka lub śmietany
- sól i pieprz do smaku
- Farsz:
- 2 cebule
- 3-4 plasterki bekonu lub szynki
- 2 łyżki oleju
- tymianek
- cząber
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Najpierw przygotuj farsz. Bekon lub szynkę pokrój w paski, a cebulę w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulę na złoty kolor, posól. Pod koniec smażenia dodaj bekon lub szynkę, tymianek, cząber i pieprz. Smaż jeszcze na małym ogniu przez około 2 minuty. Przykryj.
Jajka wbijaj kolejno do miseczki. Patelnię z masłem umieść na dużym ogniu. Jajka z przyprawami ubij widelcem. W tym czasie tłuszcz odpowiednio się nagrzeje. Gdy tłuszcz przestanie skwierczeć - wlej od razu jajka i smaż nie mieszając, a tylko podważając od brzegów omlet łopatką, by nieściśnięte jajka spływały na spód. Na gotowy omlet nałóż farsz, złóż na pół, bądź zawiń brzegi do środka.
Jajka wbijaj kolejno do miseczki. Patelnię z masłem umieść na dużym ogniu. Jajka z przyprawami ubij widelcem. W tym czasie tłuszcz odpowiednio się nagrzeje. Gdy tłuszcz przestanie skwierczeć - wlej od razu jajka i smaż nie mieszając, a tylko podważając od brzegów omlet łopatką, by nieściśnięte jajka spływały na spód. Na gotowy omlet nałóż farsz, złóż na pół, bądź zawiń brzegi do środka.
Komentarze (0)