Omlet po francusku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4748
Omlet po francusku
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6-8 jajek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody, mleka lub śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • Farsz:
  • 2 cebule
  • 3-4 plasterki bekonu lub szynki
  • 2 łyżki oleju
  • tymianek
  • cząber
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Najpierw przygotuj farsz. Bekon lub szynkę pokrój w paski, a cebulę w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulę na złoty kolor, posól. Pod koniec smażenia dodaj bekon lub szynkę, tymianek, cząber i pieprz. Smaż jeszcze na małym ogniu przez około 2 minuty. Przykryj.

Jajka wbijaj kolejno do miseczki. Patelnię z masłem umieść na dużym ogniu. Jajka z przyprawami ubij widelcem. W tym czasie tłuszcz odpowiednio się nagrzeje. Gdy tłuszcz przestanie skwierczeć - wlej od razu jajka i smaż nie mieszając, a tylko podważając od brzegów omlet łopatką, by nieściśnięte jajka spływały na spód. Na gotowy omlet nałóż farsz, złóż na pół, bądź zawiń brzegi do środka.

Autor: kucharka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów