Wołowina po francusku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6435
Składniki:
- 75 dag wołowiny
- 25 dag cebuli
- 40 dag marchewki
- 25 dag pieczarek
- 15 dag przerośniętego wędzonego boczku
- 6 łyżek oleju
- 250ml czerwonego wytrawnego wina
- 250ml rosołu (może być z kostki)
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- cukier
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wołowinę i boczek kroimy w paski, marchew w krążki, cebulę i pieczarki w kostkę. Boczek podsmażamy na oleju, po wyjęciu boczku w tym samym oleju podsmażamy jeszcze warzywa, a na końcu wołowinę. Dodajemy listki laurowe, tymianek, sól i pieprz do smaku. Wlewamy połowę wina i rosołu - resztą podlewamy od czasu do czasu. Po czasie wrzucamy do wołowiny boczek i warzywa i dusimy jeszcze ok. 5 minut, aby wszystko się dobrze połączyło.
Komentarze (0)