Pakawra-e-badenjan

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1584
Pakawra-e-badenjan
fot. KayOne73 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w podłużne ćwiartki. Oprószyć je szczyptą soli i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Usmażone bakłażany zalać jogurtem naturalnym. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, mielony imbir i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Potem do smażonych składników dodać przecier pomidorowy, całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)