Mleczko czekoladowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1893

Składniki:

  • 10 dkg czekolady twardej
  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jaj
  • 5 żółtek

Opis przygotowania:

Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Mleko zagotować, ściągnąć z ognia. Następnie zalać wrzątkiem czekoladę z cukrem pudrem i przemieszać. Do gorącego mleka wbić 5 jaj i 5 żółtek, dokładnie wymieszać. Przecedzić przez sito do odpowiedniego naczynia i zapiekać w piekarniku w temperaturze do 170 stopni. Całość powinna stężeć.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów