Limonkowe bezy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1504
Składniki:
- 7 małych limonek
- 2 łyżki miodu lipowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 l wody
- Na bezy:
- 5 białek jaj
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Limonki umyć, osączyć z wody i obrać ze skóry. Następnie przełożyć je do jednego rondla, zalać wodą, syropem klonowym, miodem i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez 4 minuty, po czym ściągnąć z ognia i same limonki osączyć z zalewy i nabić je na patyczki szaszłykowe.
Przygotować bezy: białka jaj przełożyć do miski, wsypać do nich cukier puder i razem ubić mikserem na sztywna pianę. W ubitej pianie obtoczyć nabite wcześniej limonki. Pozostałą część ubitej piany przełożyć do miski, natomiast obtoczone pianą limonki zrumienić palnikiem nad otwartym ogniem i również dodać do miski z pianą.
Przygotować bezy: białka jaj przełożyć do miski, wsypać do nich cukier puder i razem ubić mikserem na sztywna pianę. W ubitej pianie obtoczyć nabite wcześniej limonki. Pozostałą część ubitej piany przełożyć do miski, natomiast obtoczone pianą limonki zrumienić palnikiem nad otwartym ogniem i również dodać do miski z pianą.
Komentarze (0)