Larb moo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 497
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g kaszy kuskus
- 20 dag suszonych prawdziwków
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka chili
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- pęczek szczypiorku
- garstka świeżej mięty
- sól
Opis przygotowania:
Prawdziwki posiekać drobno i zalać wrzącą woda. Grzyby parzyć przez 5 minut, potem odsączyć je z nadmiaru wody. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Paprykę chili pozbawić nasion pokroić drobno i razem z pokrojonym wcześniej czosnkiem smażyć na rozgrzanym oleju przez minutę. Dodać do tego sparzone wcześniej grzyby i smażyć razem przez kolejną minutę. Po tym czasie dodać do tego mięso mielone. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, sosem ostrygowym i smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Wtedy ściągnąć z ognia.
Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do rondla, zalać ją 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować, przesypać do miski i wymieszać ze smażonymi wcześniej składnikami. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem, miętą oraz obraną ze skóry i pokrojoną w plastry czerwoną cebulą.
Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do rondla, zalać ją 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować, przesypać do miski i wymieszać ze smażonymi wcześniej składnikami. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem, miętą oraz obraną ze skóry i pokrojoną w plastry czerwoną cebulą.
Komentarze (0)