Larb moo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 497
Larb moo
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g kaszy kuskus
  • 20 dag suszonych prawdziwków
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • pęczek szczypiorku
  • garstka świeżej mięty
  • sól

Opis przygotowania:

Prawdziwki posiekać drobno i zalać wrzącą woda. Grzyby parzyć przez 5 minut, potem odsączyć je z nadmiaru wody. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Paprykę chili pozbawić nasion pokroić drobno i razem z pokrojonym wcześniej czosnkiem smażyć na rozgrzanym oleju przez minutę. Dodać do tego sparzone wcześniej grzyby i smażyć razem przez kolejną minutę. Po tym czasie dodać do tego mięso mielone. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, sosem ostrygowym i smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Wtedy ściągnąć z ognia.

Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do rondla, zalać ją 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować, przesypać do miski i wymieszać ze smażonymi wcześniej składnikami. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem, miętą oraz obraną ze skóry i pokrojoną w plastry czerwoną cebulą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów