Moon Pies
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1997
Składniki:
- Ciasto:
- 180 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki pokruszonych ciastek graham
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 0,5 szklanki syropu trzcinowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki śmietany18%
- Wypełnienie:
- 400 g kremu marshmallow
- Polewa:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju roślinnego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: masło, śmietanę, cukier brązowy, ekstrakt waniliowy i syrop trzcinowy przełożyć razem do jednej miski i zmiksować mikserem. Mąkę pszenną, pokruszone ciastka graham, sodę oczyszczona i mielony cynamon przełożyć do miksera i razem zmiksować. Do zmiksowanych składników dodać składniki z miski i całość ponownie zmiksować na jednolitą masę, po czym wyłożyć ją na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Rozwałkowane przełożyć na tackę, zawinąć folią aluminiową i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i wyciąć w nich krążki szklanką. Wycięte krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wysmarować połowę kremem marshmallow. Następnie pozostałymi krążkami nakryć całość i dobrze do siebie docisnąć. Czekoladę gorzką pokruszyć na drobne kawałki do rondla, zalać je olejem roślinnym i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. W rozpuszczonej masie czekoladowej zanurzyć krążki ciasta z kremem. Wszystko przełożyć na talerz, po czym wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Komentarze (0)