Moon Pies

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1997
Moon Pies
fot. Evan-Amos (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • Ciasto:
  • 180 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki pokruszonych ciastek graham
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki syropu trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki śmietany18%
  • Wypełnienie:
  • 400 g kremu marshmallow
  • Polewa:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: masło, śmietanę, cukier brązowy, ekstrakt waniliowy i syrop trzcinowy przełożyć razem do jednej miski i zmiksować mikserem. Mąkę pszenną, pokruszone ciastka graham, sodę oczyszczona i mielony cynamon przełożyć do miksera i razem zmiksować. Do zmiksowanych składników dodać składniki z miski i całość ponownie zmiksować na jednolitą masę, po czym wyłożyć ją na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Rozwałkowane przełożyć na tackę, zawinąć folią aluminiową i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i wyciąć w nich krążki szklanką. Wycięte krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wysmarować połowę kremem marshmallow. Następnie pozostałymi krążkami nakryć całość i dobrze do siebie docisnąć. Czekoladę gorzką pokruszyć na drobne kawałki do rondla, zalać je olejem roślinnym i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. W rozpuszczonej masie czekoladowej zanurzyć krążki ciasta z kremem. Wszystko przełożyć na talerz, po czym wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów