Kulebiak

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2671
Kulebiak
fot. A.Savin (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • Nadzienie:
  • 60 dag kapusty białej
  • 20 dag pieczarek
  • tłuszcz
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 dag bułki tartej
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko do smarowania
  • Ciasto:
  • 2 dag drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • ok. 150 ml mleka
  • 30 dag mąki wrocławskiej
  • 1-2 żółtka
  • 5 dag masła lub margaryny
  • sól
  • tłuszcz do blachy

Opis przygotowania:

Kapustę oczyść z uszkodzonych liści, opłucz, pokrój w drobną kostkę, zalej wrzącą osoloną wodą, ugotuj, odparuj. Pieczarki oczyść, opłucz, drobno pokrój, usmaż, wymieszaj z kapustą, posiekanymi jajkami, bułką tartą i posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku.

Drożdże rozetrzyj z cukrem i częścią ciepłego mleka oraz łyżką mąki, pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. Następnie wlewaj powoli do przesianej mąki razem z pozostałym mlekiem i utartymi żółtkami, wyrób ciasto tak, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto odstaje od ręki i ścianek naczynia, wlewaj powoli stopiony tłuszcz, ciągle wyrabiając. Ciasto przykryj serwetką i pozostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką, rozciągnij rękoma na kształt prostokąta, wyrównaj powierzchnię wałkiem posypanym mąką. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta nałóż nadzienie, ciasto zawiń, nadając podłużny kształt, ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem. Powierzchnię kulebiaka ozdób paskami ciasta, układając je w poprzek w odstępach 4-5 cm. Wyrośnięty kulebiak posmaruj rozmąconym jajkiem, nakłuj widelcem i piecz przez ok. 40 minut w gorącym piekarniku.

Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni, możesz przykryć je folią lub natłuszczonym pergaminem. Kulebiak jest upieczony, gdy po nakłuciu patyczek jest suchy. Podawaj po wyjęciu z piekarnika, pokrojony na kawałki.

SMACZNEGO!

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów