Kokosanki mleczno-czekoladowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2218
Składniki:
- 400 ml mleka skondensowanego słodkiego
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki letniej wody
- 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
- 1 szklanka wiórek kokosowych
Opis przygotowania:
Żelatynę spożywczą zalać letnią wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie mleko skondensowane przelać do rondla, dodać do niego śmietanę kremówkę, namoczoną wcześniej żelatynę i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do do wyłożonej papierem do pieczenia, blachy do pieczenia i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby składniki zakrzepły. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć je z lodówki, blachy do pieczenia i ostrym nożem pokroić na małe kwadraty. Potem czekoladę gorzką połamać na małe kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniku. W rozpuszczonej masie zanurzyć pokrojone wcześniej składniki i całość posypać wiórkami kokosowymi. Wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady, wtedy podawać do spożycia.
Komentarze (0)