Kokosanki mleczno-czekoladowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2218
Kokosanki mleczno-czekoladowe
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml mleka skondensowanego słodkiego
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

Opis przygotowania:

Żelatynę spożywczą zalać letnią wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie mleko skondensowane przelać do rondla, dodać do niego śmietanę kremówkę, namoczoną wcześniej żelatynę i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do do wyłożonej papierem do pieczenia, blachy do pieczenia i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby składniki zakrzepły. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć je z lodówki, blachy do pieczenia i ostrym nożem pokroić na małe kwadraty. Potem czekoladę gorzką połamać na małe kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniku. W rozpuszczonej masie zanurzyć pokrojone wcześniej składniki i całość posypać wiórkami kokosowymi. Wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady, wtedy podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów