Khanom khrok

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 410
Khanom khrok
fot. clayirving (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki białej kukurydzy w zalewie
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • szczypta soli
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • natka zielonej kolendry

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz natkę zielonej kolendry opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Kukurydzą odsączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Do kukurydzy w mikserze wsypać wiórki kokosowe i razem zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć ją do miski. Wsypać do tego mąkę ryżową, mąkę z tapioki, cukier, szczyptę soli i wlać mleko kokosowe. Następnie dodać do tego posiekaną wcześniej natkę zielonej kolendry i szczypiorek. Całość wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietany i przełożyć małą łyżeczką na rozgrzany olej arachidowy na patelni. Wszystko smażyć jedynie z jednej strony na średnim ogniu do chwili, aż spód zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów