Khanom khrok
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 611
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki z tapioki
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki białej kukurydzy w zalewie
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- szczypta soli
- pęczek zielonego szczypiorku
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz natkę zielonej kolendry opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Kukurydzą odsączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Do kukurydzy w mikserze wsypać wiórki kokosowe i razem zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć ją do miski. Wsypać do tego mąkę ryżową, mąkę z tapioki, cukier, szczyptę soli i wlać mleko kokosowe. Następnie dodać do tego posiekaną wcześniej natkę zielonej kolendry i szczypiorek. Całość wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietany i przełożyć małą łyżeczką na rozgrzany olej arachidowy na patelni. Wszystko smażyć jedynie z jednej strony na średnim ogniu do chwili, aż spód zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz..
Komentarze (0)