Khanom bueang
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1785
Składniki:
- Posypka:
- 4 łyżki tartej skórki pomarańczowej
- 4 łyżki startej drobno marchewki
- 2 łyżki cukru palmowego
- 1 łyżka kolorowego maczku cukierniczego
- Ciasto:
- 2 łyżki cukru z trzciny cukrowej
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mineralnej wody niegazowanej
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 szklanki mąki z fasoli mung
- szczypta soli
- Krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę ryżową oraz mąkę z fasoli mung przesypać razem do jednego rondla. Wsypać do tego cukier z trzciny palmowej, wbić jajko, wlać wodę mineralną, mleko, wsypać szczyptę soli i całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przelać chochelką małymi porcjami na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu lub płytę elektryczną, po czym łyżeczką rozprowadzić je na cienkie placki i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.
Przygotować krem: śmietanę kremówkę przełożyć do miski, wsypać do niej cukier puder, wiórki kokosowe i rozmieszać trzepaczką. Rozmieszane składniki nałożyć łyżką na usmażone wcześniej placki.
Przygotować posypkę: tartą marchew oraz tartą skórkę pomarańczową przesypać do osobnych miseczek. Wsypać do tego po 1 łyżce cukru palmowego, wymieszać i nałożyć na składniki na talerzu.
Wszystko posypać kolorowym maczkiem cukierniczym.
Przygotować krem: śmietanę kremówkę przełożyć do miski, wsypać do niej cukier puder, wiórki kokosowe i rozmieszać trzepaczką. Rozmieszane składniki nałożyć łyżką na usmażone wcześniej placki.
Przygotować posypkę: tartą marchew oraz tartą skórkę pomarańczową przesypać do osobnych miseczek. Wsypać do tego po 1 łyżce cukru palmowego, wymieszać i nałożyć na składniki na talerzu.
Wszystko posypać kolorowym maczkiem cukierniczym.
Komentarze (0)