Jabłka i gruszki z czekoladą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2022
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 gruszki Konferencja
- 2 jabłka Champion
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
Opis przygotowania:
Jabłka oraz gruszki umyć i osączyć z wody. Następnie obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w ciemnie plastry. Rozgrzać patelnię na małym ogniu bez tłuszczu i dodać do tego pokrojone owoce. Smażyć z obu stron do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Smażone owoce oprószyć cukrem pudrem. Masło stopić w rondlu, wrzucić do niego połamaną na drobne kawałeczki czekoladę, zamieszać i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczona masę ściągnąć z ognia i polać owoce.
Komentarze (0)