Jabłka i gruszki z czekoladą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1819
Jabłka i gruszki z czekoladą
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 gruszki Konferencja
  • 2 jabłka Champion
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Opis przygotowania:

Jabłka oraz gruszki umyć i osączyć z wody. Następnie obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w ciemnie plastry. Rozgrzać patelnię na małym ogniu bez tłuszczu i dodać do tego pokrojone owoce. Smażyć z obu stron do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Smażone owoce oprószyć cukrem pudrem. Masło stopić w rondlu, wrzucić do niego połamaną na drobne kawałeczki czekoladę, zamieszać i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczona masę ściągnąć z ognia i polać owoce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów