Deser brzoskwiniowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1019
Deser brzoskwiniowy
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml płynnego miodu lipowego
  • 200 g sera brie
  • 30 g truskawek
  • 4 brzoskwinie
  • 4 herbatniki (markizy)
  • 1 łyżeczka maku
  • garstka świeżej mięty

Opis przygotowania:

Truskawki, brzoskwinie oraz miętę umyć i osaczyć z wody. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Herbatniki wyłożyć na talerz. Brzoskwinie przekroić na połowy, usunąć z nich pestki, a miąższ położyć na herbatnikach. Następnie ser brie pokroić na małe kawałki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rozpuszczać. Wtedy ściągnąć go z ognia i dodać do składników na talerzu. Wszystko polać miodem lipowym, posypać makiem i świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów