Oliwne oczy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2125
Składniki:
- 40 g sera mozzarella
- 1 pomidor
- 4 listki bazylii
- 1 małe opakowanie oliwek zielonych
- 1 małe opakowanie czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 plastikowa rurka do napoi
Opis przygotowania:
Liście bazylii opłukać, osączyć z wody i ułożyć na talerzykach deserowych. Pomidora pokroić w krążki i po jednym krążku położyć na liściach bazylii. Z sera mozzarelli uformować kształty par oczu i położyć na pomidorach. Oliwki zielone przeciąć na połowy i rurką do napoju wycisnąć lekkie zagłębienia w centralnej części oliwek. Rurkę wyciągnąć, wyczyścić i ponownie użyć jej do wycięcia z czarnej oliwki małej cząstki, jako źrenicy oka. Wyciętą cząstkę lekko wydmuchać z rurki i włożyć w wydrążoną zielona oliwkę. Całość polać oliwą z oliwek i podać na stół.
Komentarze (0)