Oliwne oczy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2125
Oliwne oczy
fot. L. Marie / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g sera mozzarella
  • 1 pomidor
  • 4 listki bazylii
  • 1 małe opakowanie oliwek zielonych
  • 1 małe opakowanie czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 plastikowa rurka do napoi

Opis przygotowania:

Liście bazylii opłukać, osączyć z wody i ułożyć na talerzykach deserowych. Pomidora pokroić w krążki i po jednym krążku położyć na liściach bazylii. Z sera mozzarelli uformować kształty par oczu i położyć na pomidorach. Oliwki zielone przeciąć na połowy i rurką do napoju wycisnąć lekkie zagłębienia w centralnej części oliwek. Rurkę wyciągnąć, wyczyścić i ponownie użyć jej do wycięcia z czarnej oliwki małej cząstki, jako źrenicy oka. Wyciętą cząstkę lekko wydmuchać z rurki i włożyć w wydrążoną zielona oliwkę. Całość polać oliwą z oliwek i podać na stół.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów