Black bun

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1902
Black bun
fot. IMBJR / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 900 g rodzynek
  • 300 g maki pszennej
  • 250 g brązowego cukru
  • 220 g tłuczonych migdałów
  • 3 szklanki suszonej czarnej porzeczki
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 150 ml mleka 2%
  • 1 łyżka brandy
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać do tego masło, wlać letnią wodę, wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej rozpuszczonym masłem formy do pieczenia w taki sposób, aby brzegi ciasta wystawały za formę.

Przygotować nadzienie: rodzynki oraz suszone porzeczki przesypać razem na jedno sito, sparzyć je wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru wody i przełożyć do miski. Wsypać do nich brązowy cukier, mąkę pszenną, mielone ziele angielskie, imbir, tłuczone migdały i razem wymieszać. Do wymieszanych składników wlać brandy, wbić jajko i całość zalać mlekiem oraz śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, po czym przełożyć do formy z ciastem. Ciasto ze składnikami zawinąć, dokładnie skleić tak, aby składniki nie wystawały i wysmarować górę rozpuszczonym masłem. Składniki nakłuć z kilku stron widelcem.

Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów