Black bun
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1902
Składniki:
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 łyżki cukru
- 0,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 900 g rodzynek
- 300 g maki pszennej
- 250 g brązowego cukru
- 220 g tłuczonych migdałów
- 3 szklanki suszonej czarnej porzeczki
- 3 szklanki wrzącej wody
- 150 ml mleka 2%
- 1 łyżka brandy
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać do tego masło, wlać letnią wodę, wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej rozpuszczonym masłem formy do pieczenia w taki sposób, aby brzegi ciasta wystawały za formę.
Przygotować nadzienie: rodzynki oraz suszone porzeczki przesypać razem na jedno sito, sparzyć je wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru wody i przełożyć do miski. Wsypać do nich brązowy cukier, mąkę pszenną, mielone ziele angielskie, imbir, tłuczone migdały i razem wymieszać. Do wymieszanych składników wlać brandy, wbić jajko i całość zalać mlekiem oraz śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, po czym przełożyć do formy z ciastem. Ciasto ze składnikami zawinąć, dokładnie skleić tak, aby składniki nie wystawały i wysmarować górę rozpuszczonym masłem. Składniki nakłuć z kilku stron widelcem.
Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować nadzienie: rodzynki oraz suszone porzeczki przesypać razem na jedno sito, sparzyć je wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru wody i przełożyć do miski. Wsypać do nich brązowy cukier, mąkę pszenną, mielone ziele angielskie, imbir, tłuczone migdały i razem wymieszać. Do wymieszanych składników wlać brandy, wbić jajko i całość zalać mlekiem oraz śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, po czym przełożyć do formy z ciastem. Ciasto ze składnikami zawinąć, dokładnie skleić tak, aby składniki nie wystawały i wysmarować górę rozpuszczonym masłem. Składniki nakłuć z kilku stron widelcem.
Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)