Ajerkoniak
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4568
Składniki:
- 20 jajek
- 1 litr czystej wódki
- 1 kg cukru pudru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 1 puszka mleka zagęszczonego
Opis przygotowania:
żółtka oddzielić od białek i zmiksować wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i stopniowo dolewanym mlekiem, aż do uzyskania jednolitej masy. Dolać wódkę i całość dokładnie wymieszać mikserem. Zostawić w lodówce na około 6 godzin.
Można użyć mleka czekoladowego i podczas miksowania żółtek z cukrem dosypać kilka łyżeczek kakao - otrzymamy wówczas ajerkoniak czekoladowy.
Można użyć mleka czekoladowego i podczas miksowania żółtek z cukrem dosypać kilka łyżeczek kakao - otrzymamy wówczas ajerkoniak czekoladowy.
Komentarze (1)
Dzięki za przepis. Zrobiłem czekoladowy używając mleka czekoladowego i dosypując 3 łyżeczki kakao. Smakuje świetnie. :)